Hej, jag har funderingar kring mat och undrar särskilt kring omega-3. Det sägs att mat som avocado, lax och nötter är extra nyttigt vad gäller Omega-3. Hur mycket och hur lång tidsperiod måste jag i så fall äta detta för att det ska göra skillnad? Vilka symtom får jag om jag har för lite Omega-3 i kroppen? Är svårt att äta tillräckligt med fett när jag samtidigt vill gå ner i vikt.
Tack för din fråga! Att man skulle få i sig för lite Omega-3 är inget man märker själv. Det är heller inget vi mäter med blodprover eller liknande. Däremot är de livsmedel du nämner avokado, lax och nötter etc är exempel på mat som innehåller bra fett och som bidrar till att sänka dina kolesterolvärden. Några exakta siffror på hur mycket du bör av äta av detta finns dock inte. Om du lagt om din kost till att innehålla mer av det "goda fettet" kan det vara idé att ta om dina kolesterolvärden efter ca 6 månader.
Läs även: Bra mat - mer från växtriket och mindre från djurriket »