Hej! Jag vill gå ner i vikt och försöker att äta nyttigt - mycket fibrer, frukt och grönsaker - men magen "pajar" och jag får problem med magen som diarré, gaser och värk. Även försökt undvika vitt bröd, ris och pasta för att gå ner i vikt. Dessutom får jag gallbesvär och ont när jag äter ägg. Vad ska jag göra? Tacksam för svar!
Hej!
Gaser är naturligt hos alla människor men när man som du får mycket problem med gaser, värk och diarré låter det som du har en irriterad tjocktarm, IBS (Irritable Bowel Syndrome). Orsaken till IBS är inte känd, men stress kan förvärra problemen. Vilken typ av mat man tolererar skiljer sig från olika personer, men vissa kolhydratrika livsmedel och högt fiberintag kan förvärra gasbildningen. Vi saknar matspjälkningsenzymer för att bryta ned vissa kolhydrater, så istället för att tas upp i tunntarmen, förs de vidare till tjocktarmen där de ger upphov till gasbildning. Dessa gaser är en naturlig process som till och med är nyttiga för oss, men för en del personer blir gasbildningen mycket besvärande.
Prova dig fram med hjälp av denna lista på mer och mindre fiberrika livsmedel och se om din mage blir lugnare.
Fiberrika livsmedel som ofta ger besvär med gaser:
bönor, ärter, linser, vitkål, rödkål, kålrot, brysselkål, salladskål, broccolistjälkar, nybakat bröd, lök, jordärtskockor, kronärtskockor, selleri, svamp, paprika, chilifrukter, rädisor, gurka, majs, äpplen, citrusfrukter, apelsinjuice, persikor, vindruvor, torkad frukt, popcorn, vetekli.
Fiberrika livsmedel som ger mindre gasbildning:
knäckebröd, bran flakes, bär, mogna päron, kiwi, banan, konserverad frukt, morötter, palsternacka, broccolibuketter, squash, spenat, linfrö, psylliumfröskal, havregryn, havrekli, potatis, ris, pasta
Vi behöver inte alltid äta fullkornspasta, fullkornsris, grovt bröd etc. Om det blir för mycket fiber för magen så ska man minska på fiberintaget och välja de mindre fiberrika sorterna.
Även mängden mat kan ha betydelse för hur magen reagerar. För stora måltider kan ge problem med gaser och värk. Prova att äta lite mindre till huvudmålet och stadigare mellanmål istället. Viktigt är också att inte äta för fort, ät långsamt och tugga maten väl.
Sockeralkoholer (t ex sorbitol och xylitol) används ofta i tuggummi och halstabletter och är laxerade. Tuggummi kan också förvärra gasbildningen.
När det gäller gallbesvär kan, förutom ägg och fettrik kost, även äpple, päron, paprika, gurka, lök, kål, bönor, lax och rökt mat ge besvär. Du får prova dig fram vad och hur mycket du kan äta av olika livsmedel. En liten portion lax kan exempelvis gå bra.
Om du har stora besvär med magen tycker jag att du ska ta kontakt med läkare för att undersöka så du inte har någon annan bakomliggande orsak.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Fakta om IBS, känslig tarm »