Fråga doktorn

Fråga   Vikt & kost

Fråga: Vilken mat ska jag undvika om jag har diabetes?

Hej! Jag har frågor om mat vid diabetes. Bör man äta den kost som ni rekommenderar, även när man har diabetes?  Är det något jag ska undvika att äta? Jag har varit sjuk i diabetes i 7 år, och är idag 50 år gammal.

Svar:

Hej!

De livsstilsråd som ges till dig som har diabetes är egentligen råd som alla borde följa och det är dessa råd som Netdoktors gå-ner-i-viktprogram bygger på. Regelbunden måltidsordning, bra livsmedelsval som ger en fiberrik kost med lagom mycket fett av bra kvalitet och daglig motion är viktiga råd för såväl en person som har diabetes som personer som vill hålla vikten eller gå ner i vikt. Här följer några nyckelpunkter:

  • Med fiberrika fullkornsprodukter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris är det lättare att hålla en jämn blodsockernivå. Fullkornsprodukter mättar också bättre och har ett högre mineralinnehåll än raffinerade produkter.
  • Nyckelhålssymbolen visar vilka spannmålsprodukter som är fiberrika. Allra bäst är grovt osötat bröd, gärna surdegsbröd eller bröd med hela korn och flingor med högt fiberinnehåll och lite eller inget socker tillsatt.
  • När du gör pannkakor, pajbottnar och andra mjölrätter kan du göra dem fiberrikare genom att använda hälften grahamsmjöl eller blanda vetemjölet med havrekli.
  • Fiber från havre har en speciell egenskap att förlångsamma blodsockerstegringen. Om du äter havregrynsgröt kan du därför med fördel koka gröten på hälften havregryn och hälften havrekli.
  • Rotfrukter, är livsmedel med naturligt högt fiberinnehåll (och dessutom mycket energisnåla). De är goda att äta rårivna eller användas att dryga ut grytor och soppor med.
  • Frukt innehåller också mycket fiber. Två till tre färska frukter fördelat över dagen är lämpligt för dig med diabetes. Flera frukter vid samma tillfälle kan däremot ge för hög andel fruktsocker.
  • När det gäller val av fett ska man se till att, förutom det animaliska fettet, även äta fett ifrån växtriket som oljor, nötter, frön och avokado. Lite olje-vinägerdressing på salladen kan därför vara bra. Den feta fisken (t ex sill, makrill och lax) tillför också ett viktigt fett för kroppen.
  • För att hålla ned det totala fettintaget är det fördelaktigt att välja magra mejeri- och charkprodukter som är märkta med det gröna nyckelhålet.

Jag vill också råda dig att använda Matlådan på Netdoktor Övervikt. Matlådan hjälper dig att se om du äter lagom mängd fett, protein och kolhydrater.

Lycka till med att följa Netdoktors program!

Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt


Läs även: Fakta om kost och diabetes »


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Frukt som höjer blodsockret

2016-09-3 | 08:00

av Gunilla Halldin

MAGSÄCKSPROBLEM

2014-08-13 | 11:06

av Sofia Antonsson

Viktnedgång

2013-10-10 | 15:18

av Elly Lindholm

Övervikt trots bra mat och motion

2013-08-14 | 13:12

av Gunilla Halldin

Gastric bypass

2013-03-26 | 11:16

av Gunilla Halldin

Komplikation efter diafragmabråcksoperation.

2012-09-11 | 13:25

av Jacob Freedman

Gastic Bypass

2012-06-17 | 17:12

av Jacob Freedman

Gastric Bypass

2012-06-11 | 14:17

av Gunilla Halldin

Gastric bypass

2012-05-10 | 19:04

av Jacob Freedman

Övervikt - ätstörning

2012-02-24 | 11:15

av Kenneth Ilvall

Strålskadad tarm

2011-07-31 | 13:22

av Mona Hallin

kan inte gå ner mer i vikt

2011-07-8 | 21:58

av Mona Hallin

Ung och matmissbrukare

2011-05-8 | 19:16

av Viveca Annell

Kan man kräkas om man är GBP-opererad?

2011-05-19 | 10:03

av Jacob Freedman

Gastric Bypass och Vitaminer

2011-03-29 | 22:25

av Mona Hallin


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.