Hej! Jag har en dotter på fyra år. Hur ska jag göra för att hon inte ska drabbas av samma överviktsproblem som jag själv kämpar med? Ska hon äta magra produkter redan nu? Hon älskar grönsaker och frukt. Godis och annat smågott äter vi bara på helgen. Hon är 107 cm och väger 23 kg. Tack på förhand!
Hej!
Jag förstår att du känner oro för att din dotter ska få samma problem som du när hon blir stor. Först vid fem års ålder kan man börja använda BMI-värdet, men gränserna är inte desamma som för vuxna. Om en fyraåring är rund behöver det inte innebära att övervikten består.
Det bästa du kan göra för att förhindra att din dotter blir överviktig när hon blir äldre är att introducera bra mat- och motionsvanor. Det är mycket viktigt att äta på regelbundna tider och inte småäta mellan målen. Vatten ska vara den naturliga törstsläckaren och söta drycker bör bara drickas vid enstaka, kanske lite festligare, tillfällen. Lättmjölk är bra till lunch och middag.
Till frukost ska du se upp med söta flingor och alltför söt yoghurt/filmjölk. Det gröna nyckelhålet är en hjälp att hitta flingor/müsli med lite socker och mycket fibrer. Den första juni i år ändrades reglerna för nyckelhålet på sötade mjölkprodukter. Nyckelhålsmärkt yoghurt/filmjölk betyder att den är låg i både fett och sockerinnehåll. Du kan också blanda naturell yoghurt med sötad så får du ner sockerinnehållet.
Mellanmålen ska gärna bestå av frukt eller smörgås. Undvik fruktkrämer, söta soppor, kaffebröd och glass som mellanmål. Lördagsgodis är en bra vana för både barn och vuxna. Det är jättebra att din dotter tycker mycket om frukt och grönt. Ställ gärna fram grönsaker att plocka med medan du lagar mat.
Barn har ett större rörelsebehov än vuxna. Kanske hon kan stimulera dig till mer rörelse? När hon blir lite större kan det vara bra att uppmuntra henne att prova olika ordnade aktiviteter.
Jag önskar dig lycka till med din viktnedgång och att din dotter kommer lära sig bra vanor av dig.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Fakta om övervikt bland barn »