Sömnapné vanligt bland överviktiga med andningsproblem
Att allt fler svenskar drabbas av folksjukdomen sömnapné kan förklaras med att vi blir allt fetare. En ny studie från Akademiska sjukhuset visar att fler patienter med fetma också har problem med andningen under sömnen och behöver respirator nattetid. ”Vi ser en kraftig ökning i Sverige av fetmaorsakad underventilering. Dessa patienter har ofta också sömnapné men behöver betydligt mer kraftfull behandling” säger Eva Lindberg, överläkare i lungmedicin och ansvarig läkare på sömn- och andningscentrum vid Akademiska sjukhuset.
Sömnapné innebär att en person har andningsuppehåll under sömnen. Sömnapné kan orsakas av många olika faktorer och är delvis en livsstilsrelaterad sjukdom där övervikt och fetma ökar risken. Sömnapné är ungefär dubbelt så vanligt hos män som hos kvinnor. Mörkertalet är ännu stort och många lider av sömnapné utan att ha fått diagnos.
Många behöver respirator på natten
En ny studie från Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att allt fler personer med fetma har problem med andningen under sömnen, så kallad underventilering och att många behöver hemrespirator för att kunna andas på natten. Man tror att cirka 10-15 procent av befolkningen, som har ett BMI över 35, är drabbade av underventilering orsakad av fetma. Hos personer som är drabbade ventileras inte lungorna ordentligt och personen andas för lite. Ju större kroppsvolym desto mer syre behövs och det är inte ovanligt att den drabbade blir andfådd.
Till skillnad från sömnapné, som ger märkbara symtom i form av andningsuppehåll i sömnen, ger inte alltid underventilering symtom men de som har kraftig underventilering kan känna av huvudvärk på morgonen och sömnighet under dagen, precis som vid sömnapné.
Sömnapné förekommer ofta i samband med underventilering.
- Vi ser en kraftig ökning i Sverige av fetmaorsakad underventilering. Patienterna har ofta även sömnapné men detta är ett mera allvarligt tillstånd som kräver mer kraftfull behandling, säger Eva Lindberg, överläkare i lungmedicin och ansvarig läkare på sömn- och andningscentrum vid Akademiska sjukhuset.
Kvinnor får sin diagnos senare än män
Den nya studien visar också att kraftigt överviktiga kvinnor får sin andningsstörning diagnostiserad senare än vad män får.
- När kvinnor får sin diagnos är de oftare sjukare och äldre och de kommer ofta in akut till skillnad från män där det är vanligare att man misstänker exempelvis sömnapné tidigare och patienterna kommer därför tidigare för utredning. Sjukvården behöver bli duktigare på att fånga in dessa kvinnor tidigare för att sätta in behandling och undvika svåra komplikationer samt behov av intensivvård, säger Eva Lindberg.
Enligt Eva Lindberg är den största utmaningen att odiagnostiserade patienter söker vård för sent i förloppet och då är ibland andningssvikten så svår att det krävs respiratorvård och intubation.
- Vid grav fetma behövs höga tryck för att upprätthålla rätt ventilation och då kan det vara svårt med övergång till hemrespirator på grund av komplikationer med läckage, säger Eva Lindberg.
Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har man en hel del ny forskning på gång vad gäller fetma, andning och sömnbesvär i kombination med varandra.
Foto på Eva Lindberg: Elisabeth Tysk, Akademiska sjukhuset
Läs mer
Patric, 50 drabbades av svår sömnapné
Faktablad om obstruktiv sömnapné
Kommentera denna artikel
Hur mycket bör man gå ner i vikt om man är överviktig och vill slippa sömnapne?
Inga har kommenterat på denna sida ännu