Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överviktskirurgi allt vanligare

Antalet svårt överviktiga personer i Sverige ökar kontinuerligt och då de mer traditionella behandlingsmetoderna inte gett någon större effekt, har överviktskirurgi blivit ett allt vanligare alternativ.
Annons

I dag står omkring 1 100 patienter i kö till landets 28 olika sjukhus som utför överviktskirurgi. De patienter som köar är de som lider av överviktsrelaterade sjukdomar såsom åldersdiabetes, högt blodtryck och blodfettsrubbningar. Och då dessa operationer har visat sig vara effektiva övervägs det nu att erbjuda operation till&nbsppersoner med ett BMI på 35.
– Resultat har visat att de flesta patienter som genomgår en bypass-operation kraftigt går ner i vikt, i alla fall till en början. Det är ett glädjande resultat men samtidigt kan vi se att ett väldigt stort antal återtagit 80 procent av den förlorade vikten tio år efter genomförd operation, och det är väldigt beklagligt. Det sa Stefan Sjöberg, endokrinsektionen, Medicinska kliniken, Länssjukhuset Halmstad, under torsdagen&nbsppå medicinska riksstämman i Stockholm.

Stor&nbspomställning efter operation&nbsp&nbsp

Efter en bypass-operation är man begränsad till att äta små portioner och det ökar även kraven på att hålla en bra kost. Stefan Sjöberg berättar om övriga komplikationer som många av patienter får tampas med.
–&nbspEn&nbspoperation innebär oftast en väldigt stor förändring för patienten, på väldigt många plan. Man kan inte längre äta en normalstor middag utan att kräkas, man kan inte gå ut på en restaurang utan att äta mer än en förrätt och man kan till exempel inte äta en tårtbit när barnen fyller år. Det påverkar patienten både psykiskt och fysiskt, säger han.

Annons
Annons

Enligt Stefan Sjöberg saknas det i dag kunskaper inom vården och han menar bland annat att det bör göras bättre uppföljningar på de patienter som genomgått en operation.
– För att kunna förstå patienter och för att i framtiden kunna ge bättre behandling och hjälp krävs det att vi får bättre kunskaper om hur de upplever tiden efter operation. Dessutom kan det vara värt att se hur&nbspstor effekt en bypass-operation verkligen har på lång sikt. &nbsp

År av behandling innan överviktskirurgi tillämpas

Han berättar att innan någon erbjuds en bypass-operation görs en ordentlig utredning och oftast testas andra behandlingsmetoder som till exempel kognitiv behandlingsterapi.
– KBT har börjat användas effektivt de senaste åren så det är relativt nytt men patienterna brukar även ha testat andra metoder att gå ner i vikt minst några år innan man beslutar att ta till överviktskirurgi.

År 2008 startade ett nationellt kvalitetsregister i Sverige där information om patienternas hälsa och överviktsoperation registreras. Enligt Sjöberg är det ett viktigt bidrag till att öka kunskaperna om livet efter ingreppet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-08-19 23:39 (11 år sen)

    Tn15Kk I loved your post.Much thanks again. Keep writing.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-3 02:56 (11 år sen)

    Qrpgs3 Say, you got a nice post.Much thanks again. Really Cool.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-2 19:22 (11 år sen)

    Really appreciate you sharing this blog article.Really looking forward to read more.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-22 01:41 (12 år sen)

    lkXbqe Thanks so much for the blog post. Will read on...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.