Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt färre erbjuds den mest effektiva behandlingen mot fetma

Antalet som erbjuds kirurgisk behandling mot fetma minskar, trots att antalet överviktiga tvärtemot ökar. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-07-09

Allt färre erbjuds den mest effektiva behandlingen mot fetma
Annons

– Om du bara äter lite mindre och tränar lite mer… Det är en felaktig slutsats att övervikt beror på karaktärsbrist. Det resulterar bara i dålig självkänsla, säger Carl-Magnus Brodén, gastroenterolog vid Aleris Obesitas i Skåne.

Fetma är en stigmatiserad sjukdom som ofta leder till skuld och skam eftersom råd om livsstilsförändringar inte hjälper. Studier visar att bara en minoritet av patienterna som får behandling med kostråd och träning lyckas bibehålla sin viktnedgång. De flesta väger istället mer än vad de gjorde innan behandlingen inleds. Det förklarar Carl-Magnus Brodén under seminariet “Fetma - vem tar ansvar för den bortglömda folksjukdomen?” i Almedalen.

Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) har inte heller visat på några långsiktiga resultat hos personer som lider av övervikt.

Annons
Annons

– I det här fallet är behandlingen bara effektiv på kort sikt. I studier har man sett att den stora majoriteten av patienterna som behandlades med KBT gick upp i vikt igen. Ändå fortsätter man erbjuda KBT till dessa patienter. Konsekvensen blir ofta dåligt självförtroende, säger Marcus Lagerström, psykolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Fetmakirurgi gav bäst resultat på lång sikt

Den behandling som ger överlägset bäst resultat är fetmaoperation, enligt bland annat den svenska SOS-studien. Åtta år efter behandlingen vägde deltagarna i snitt forfarande 16 procent mindre än vad de gjorde innan operationen.

För att få genomgå en fetmaoperation ska patienten ha gjort fem försök i att gå ner i vikt samt uppfylla kravet för högt BMI. Något som Carl-Magnus Brodén inte tycker är optimalt. Dels för att varje misslyckat försök innebär just skuld och skam. Men också för att BMI utesluter flera riskfaktorer.

– Jag förstår varför BMI-gräns är populärt. Det är enkelt och en bra formel men sjukdomen är mer komplex. Till exempel kan en person som har BMI 32 och risk för diabetes ha större behov av en fetmaoperation än någon med högre BMI men med lägre diabetesrisk, säger Carl-Magnus Brodén.

Annons
Annons

Tar snabblån för att själva betala sin fetmaoperation

Under seminariet diskuteras fördomar och okunskap när det gäller fetmavården. Något som Jenny Vinglid, generalsekreterare för Riksförbundet Hälsa Oberoende av Storlek, HOBS, kan intyga att det förekommer.

– När vi frågar våra medlemmar om varför de tar snabblån för att själva betala sin fetmaoperation är svaret dåligt bemötande och okunskap i sjukvården, säger hon.

Politikerna Vivianne Macdisi, Regionråd, (S), Region Uppsala och Gilbert Tribo, Regionråd, (L), Region Skåne vill därför att det ska satsas på fortbildning inom vården. Som det ser ut idag är obesitasvården ojämlik i landet. Kommer den nya nationella kunskapsstyrningen att ta ett helhetsgrepp om sjuklig fetma, med tydliga riktlinjer för vilka som ska ha tillgång till fetmakirurgin?


Seminariedeltagare:
Vivianne Macdisi, Regionråd, (S), Region Uppsala
Gilbert Tribo, Regionråd, (L), Region Skåne
Anders Sylvan, styrgruppen för nationell kunskapsstyrning, Västerbottens läns landsting
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen
Carl-Magnus Brodén, gastroenterolog, Aleris Obesitas Skåne
Marcus Lagerström, psykolog, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Jenny Vinglid, generalsekreterare, Riksförbundet Hälsa Oberoende av Storlek, HOBS
Christina Kennedy, moderator, Chefredaktör, Dagens Medicin Agenda

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-08-5 09:35 (5 år sen)

    Bästa sättet att gå ned i vikt är att kraftigt minska fettintaget. Då måste kroppen använda det upplagrade fettet. Medelintaget är 100 gram per dag för en svensk måste sänkas till 30 gram och istället äta mera kolhydrater som innehåller
    protein och de vitaminer och mineraler man behöver. Socker är då inget större problem, 50 gram per dag.

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-24 10:33 (6 år sen)

    Hej
    Går det att göra om gbs om när man har gått upp i vikt?

  • Avatar Rolf Larsson 2018-12-7 19:35 (6 år sen)

    Till Janet och Göran. Operation är inget bra alternativ. Det är dyrt för samhället och inte ofarligt för den som opereras. Följdsjukdomar vanliga. Ett bättre alternativ är att lägga om kosten. Se Netdoktor och Kostdoktorn för framgångshistorier. Det finns ingen medicin för övervikt.

  • Avatar Rolf Larsson 2018-12-7 19:38 (6 år sen)

    Ett bättre alternativ än en dyr och delvis hälsofarlig operation vore att ändra matvanor. Se goda exempel på Netdoktor och Kostdoktorn. Att äta enligt LCHF modellen kan vara en bra hjälp som är både billig och inte farlig för hälsan.

  • Avatar Tidigare användare 2018-10-22 15:58 (6 år sen)

    Den operationen är inte okomplicerad. Inte själva ingreppet, men tiden efter.

  • Avatar Tidigare användare 2018-08-10 16:55 (6 år sen)

    Det måste rimligen vara både billigare och bättre att göra en By pass operation för en en kraftigt överviktig diabetes typ 2 patient än bekosta mediciner i flera år och sedan kanske amputera tår eller fötter om man ser det på lång sikt. Vet inte statistiskt hut det ligger till men efter vad jag hört kan man väldigt snart sluta med Metformin mfl efter en GBP?

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-12 10:39 (7 år sen)

    Subventionera orsaken till övervikten - FETTCELLERNA! De blir ju kvar vid mag-operation!

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-11 07:41 (7 år sen)

    Mitt namn Britt Morell = britt.morell@telia.com

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-11 07:44 (7 år sen)

    typ 2. Jag klarar inte att gå ner mer än 10-15kg varje gång. Sedan går jag upp i vikt igen. Är så lycklig varje gång när vågen pekar på dessa 10-15kg minus men när jag begär stt få komma till dietist förvägras jag detta. Också min önskan om operaton. Min livslust förminskas vid varje misslyckande tyvärr.

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-9 14:27 (7 år sen)

    Hej, jag är sockerberoende, kan inte bara ta 1 till några bitar choklad eller lite ostbågar äter upp hela chokladen på 100-200 gr eller hela ostb. påsen ,gömmer godis så jag får ha det ifred (har slutat med plockgodis) äter "bara" choklad, kan inte ha något hemma för då äter jag konstant!
    Det här har gjort att jag har gått upp 15-16 kg sedan hösten 2016 (2006 vägde jag 84 kg och nu väger jag 115 kg till mina 1.76 cm, känner mig fet och äcklig, jag törs inte operera mig då jag har hört skräckhistorier, finns det ingen medicin???
    Mvh J


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.