Inga fördelar med konstgjorda sötningsmedel
Det finns inga övertygande bevis för att artificiella sötningsmedel innebär några fördelar för hälsan, rapporterar TT. Det kom forskare fram till efter att ha analyserat en mängd olika studier och presenterat resultatet i den vetenskapliga tidskriften Nature.
För den som vill gå ned i vikt och undvika ohälsa har socker pekats ut som boven i dramat. Matindustrin svarade med att erbjuda mängder av light-produkter där sockret ersatts med konstgjorda sötningsmedel. I dag finns dessa sötningsmedel i allt ifrån grönsaksberedningar, sylt, läsk, glass och sportdrycker. Men bevisen för att ett högre intag av sötningsmedel resulterar i en bättre hälsa är få, om inte obefintliga.
Socker eller sötningsmedel? Ingen skillnad
Den slutsatasen kom en grupp europeiska forskare fram till efter att ha analyserat 56 studier där individer, både vuxna och barn, med hög respektive låg konsumtion av artificiella sötningsmedel jämförts med varandra. De har analyserat kroppsvikt, blodsocker, tandhälsa, humör, samt eventuell förekomst av cancer, hjärtsjukdom och njursjukdom.
Enligt forskarna fanns det inga tydliga skillnader mellan personer som hade konsumerat mer artificiella sötningsmedel, jämfört med personer som inte hade konsumerat sötningsmedel alls, eller endast i en liten omfattning.
Små skillnader – men dåliga bevis
I vissa studier syns dock små skillnader. Där har vuxna med ett högt intag av sötningsmedel visat sig ha förbättringar i kroppsmasseindex (BMI), jämfört med vuxna som haft ett litet intag av sötningsmedel. Forskarna påpekar att skillnaderna oftast var små och bevisvärdet så litet att det inte går att dra några slutsatser av studierna. Andra studier visade istället på en negativ inverkan av dessa sötningsmedel, men även dessa studier ansågs inte kunna bevisa någonting. Frågan om sötningsmedel vara eller icke-vara kvarstår.
Fakta: Sötningsmedel gav högre blodsocker
Israeliska forskare kom 2014 fram till att artificiella sötningsmedel kan resultera i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra. Nedsatt glukostolerans innebär en försämrad förmåga hos kroppen att hantera blodsockret och är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes.
Forskarna kunde visa att det är tarmens bakterier som är orsaken, att sötningsmedel förändrar sammansättningen av tarmfloran, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.
Forskningen publicerades i Nature 2014.
- TT/Omni - http://tt.omni.se/inga-fordelar-med-konstgjord-sotma/a/rLaPXw
Kommentera denna artikel
Intressant att det börjar forskas på artificiella sötningsmedel. I ett av dem, sukralos, har man gjort vanligt socker kemiskt stabilt genom att stoppa in klorjoner ( skapat ett klorerat kolväte) i vanligt socker, som gör att det inte tas upp i kroppen. Det bryts inte heller ner i naturen och efter en rätt kort tids användning har det börjat påverka aptiten hos de små kräftdjur som finns i våra vattendrag (källa Naturvårdsverket.se). Om försiktighetsprincipen ska gälla skulle tillverkarna få bevisa oskadligheten i alla avseenden innan tillverkning startas! Med vänlig hälsning Tore Sahlin, Curomed Utbildning, Umeå
Det intressanta för mig som typ 2-diabetiker är vad skillnaden är vid jämförelse om jag tar 4 bitar vanligt socker eller 4 bitar suketter i en kopp kaffe?!!
Inga har kommenterat på denna sida ännu