Arv och miljö spelar roll för din viktuppgång
Sedan 1960-talet har skillnaden i BMI mellan individer vuxit. Det gäller både de som genetiskt sett har en hög eller låg risk att gå upp i vikt, visar en norsk studie som Dagens Medicin rapporterar om.
Att utsätta sig för vissa miljöfaktorer som påverkar viktuppgången, så som ändrade kostvanor, påverkar enligt studien de personer som genetiskt sett har en hög risk att gå upp i vikt.
Men gener och arv är inte allt, påpekar forskarna. BMI-snittet har nämligen ökat generellt sett hos alla, oavsett om man är genetiskt känslig för viktuppgång. Därför är miljöfaktorer den viktigaste förklaringen till utvecklingen, menar de.
Läs även: Chatta med experten om sängvätning hos barn (enures)
35-åringar tyngre idag än på 1960-talet
Forskarna analyserade tidstrenderna i BMI hos 67 000 invånare i länet Tröndelag i Norge. Resultatet blev en skillnad mellan den femtedel av befolkningen som hade hög genetisk risk att få ett högt BMI, och den femtedel som hade lägst risk. Detta oavsett vilken tidsepok som studerades. Skillnaderna blev dock mer tydliga ju närmare nutid forskarna kom.
Under 1960-talet var skillnaden mellan 35-åriga män 3,9 kilogram, jämfört med 6,8 kilogram under första decenniet av 2000-talet.
Läs även: Levnadsvanor och sjukdomar
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/08/20/sa-interagerar-arv-och-miljo-for-viktuppgang/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu