Jag funderar på om tillskott av B- och C-vitamin samt zink kan vara ett bra komplement när man försöker minska i vikt?
Ju mindre man äter, desto svårare är det att täcka kroppens behov av vitaminer och mineraler. Under viktnedgång är det därför extra viktigt att välja näringsrika livsmedel och variera kosten. Om du äter varierat med mycket frukt och grönt behöver du inte tänka på att ta kosttillskott.
Några enkla riktlinjer:
- Välj fullkornsprodukter som är rika på mineraler.
- Ät mängder med olika frukter och grönsaker.
- Drick/ät mjölk, fil eller yoghurt varje dag.
- Variera ditt livsmedelsval. Välj ibland fisk, ibland kött, kyckling eller ägg.
- Ät även vegetariskt.
- Växla mellan potatis, ris och pasta.
- Ät olika sorters pålägg.
- Ät gärna baljväxter (ärter, bönor, linser).
B-vitaminer finns bl a i mjölkprodukter, bröd, flingor, ärter, bönor, grönsaker, potatis, kött, fisk och kyckling. B-vitaminet folsyra finns mycket i lever, citrusfrukter och grönsaker.
C-vitamin finns rikligt i citrusfrukter, kiwi, paprika, broccoli, blomkål och vitkål.
Zink får du i hög grad från kött, fisk, mjölkprodukter, fullkornsprodukter, havregryn, ris, ärter, bönor, spenat, champinjoner och sallad.
Det är alltså viktigt att inte äta för lite mat under viktminskningen. Äter man enligt Matlådans riktlinjer är nivån rimlig för att klara vitamin- och mineralintaget samtidigt som förbränningen hålls på en bra nivå.
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt