Jag undrar hur jag ska kunna få i mig den mängd järn jag behöver. Känner mig ofta trött och då jag har kraftig menstruation vet jag att det har berott på järnbrist tidigare. Jag vill helst inte äta tillskott då de oftast innehåller sötningsmedel eller andra konserveringsmedel som jag försöker undvika.
Tillskott av järntabletter kan vara bra under en period för att snabbt öka depån av järn i kroppen. Därefter är bra mat betydelsefullt för att hålla nivån uppe. Mat som innehåller lättupptagligt järn s k hemjärn är blodmat, lever och kött. Blodpudding eller lever någon gång i veckan ger ett mycket bra tillskott och liksom leverpastej som smörgåspålägg. Ät gärna kött dagligen både till huvudmåltid och på smörgås. Kött, fisk och kyckling har också en förmåga att öka absorptionen av järn som finns i spannmål, frukt och grönt. En skinksmörgås ger på så sätt järn från skinkan och förbättrar också upptaget av järn i brödet. Äter du något C-vitaminrikt i måltiden t ex paprika på smörgåsen förbättras upptaget ytterligare. Se därför till att alltid äta någon frukt eller grönsak i varje måltid. C-vitaminrika frukter och grönsaker är citrusfrukter och juice, kiwi, jordgubbar, hallon, svarta vinbär, paprika, broccoli, vitkål, blomkål och rödkål. Även mjölksyrejästa grönsaker förbättrar järnabsorptionen. Välj gärna bröd som är bakat med surdeg eller bröd som har fått jäsa under lång tid. Då har fytinsyra i brödet minskat, ett ämne som försvårar upptaget av mineraler. Försök också undvika kaffe eller te i för många måltider. Både kaffe och te har en hämmande effekt på järnupptaget.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt