Nyttiga bakterier
Övervägande goda bakterier i tarmen
Majoriteten av de hundratals olika arter av bakterier som finns i tarmen är nyttiga för oss. De goda bakterierna i tarmen bildar ett försvar och kan motverka skadliga bakterier som också finns i tarmen. De försvårar även för främmande bakteriestammar som vi kan få i oss via kosten att få fäste i tarmen. Genom att tillföra mjölksyrebakterier ökar vi mängden goda bakterier i tarmen.
Probiotika har en positiv inverkan på tarmfloran
Bakterier som har en positiv inverkan på vår tarmflora kallas probiotika. Idag finns det flera mejeriprodukter som fil, yoghurt, juice och fruktsoppor som berikats med probiotika. Livsmedel med probiotika innehåller kulturer av levande mikroorganismer som påverkar tarmens bakterieflora positivt. De bakterier som används för mjölksyrejäsningen i fil eller yoghurt är däremot inte probiotiska. De kan inte passera magen och nå tarmen utan att förstöras. För att bakterierna ska ha effekt och kunna kallas probiotiska måste de kunna passera magens sura miljö och nå ner till tarmen. Probiotika finns även att köpa i tablettform.
Prebiotika – mat för nyttiga bakterier
Kan man förbättra tillvaron för de bakterier man redan har i tarmen? Det går faktiskt att "mata" sina bakterier med särskilda sockertyper (oligosackarider), såkallad prebiotika.
Oligosackariderna bryts inte ner i magen utan når tjocktarmen i sin ursprungliga form, vilket är väsentligt för effekten och det som skiljer dessa sockertyper från andra.
I tarmen påverkar oligosackariderna bara vissa utvalda bakterier och gör så att dessa växer till. Oligosackarider finns bland annat i lök, jordärtskockor, bönor och havre.
Fördelen med prebiotika om man jämför med probiotika är att prebiotika har större chanser att ta sig ner och förbättra tarmfloran i tjocktarmen.
Förebygg diarré med probiotika
Det finns tillfällen då det kan vara extra fördelaktigt att behandla lite extra med probiotika. När vår känsliga svenska tarmflora kommer i kontakt med nya och tuffare bakterier vid utlandsresor kan det vara av avgörande betydelse hur välmående de egna bakterierna är. Genom att behandla sig med en kur probiotika några veckor innan avresan och under utlandsvistelsen kan man förhindra den värsta turistdiarrén.
Att tillföra probiotika är inte heller någon dålig idé inför och under en penicillinkur, även där för att förhindra diarréer. Penicillinet har den effekten att det dödar inte enbart sjukdomsframkallande bakterier utan även nyttiga bakterier. Med hjälp av en kur extra bakterier kan det egna försvaret byggas upp samtidigt som de invaderande bakterierna slås ut.
Viktigt att tänka på är att probiotiska livsmedel bara utövar sin effekt så länge de konsumeras. Slutar du äta produkterna kommer effekten också att avta ganska snabbt.
Godkänt hälsopåstående
Idag pågår många studier om vilka effekter probiotika kan ha på vår mag- och tarmflora och vårt immunförsvar.
En effekt av probiotika som är styrkt och därmed får användas som godkänt hälsopåstående i marknadsföring av probiotiska produkter är bakteriernas effekt på nedbrytning av laktos. Det godkända hälsopåstående som får användas är: ”Levande yoghurtkultur eller syrad mjölk förbättrar laktosnedbrytningen i produkten hos individer som har problem med att bryta ner laktos”.