Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten om naturliga läkemedel

Växtbaserade läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott – det kan tyckas som en djungel av olika naturliga preparat att välja på. Men vad innebär de olika begreppen och hur vet man att de verkligen ger effekt? Netdoktor reder ut frågetecknen tillsammans med Magnus Nylander, medicine doktor och forskare inom området.
Annons

Krämpor, förkylningar eller andra mildare besvär vill man kanske inte alltid gå till doktorn med. Istället vänder sig många till apotek och hälsokostbutiker för att få tips och råd om naturliga preparat mot symtomen. Men vad betyder egentligen de olika termerna på pillerburkar och flaskor? Magnus Nylander är forskare och projektledare vid SHIRD, Swedish Herbal Institute Research and Development, och reder ut begreppen.

Väletablerade växtbaserade läkemedel

Annons
Annons

Innehåller växtdelar eller extrakt och går igenom samma procedur som vanliga läkemedel innan de godkänns för försäljning. Studier måste också ha visat på kvalitet och effekt. Produkterna kan vara både receptfria och receptbelagda. På förpackningen står det enbart ”växtbaserat läkemedel”.

Traditionella växtbaserade läkemedel

Genomgår en kortare godkännandeprocess än den för väletablerade växtbaserade läkemedel och det krävs inga studier som visat på effekt. Däremot ska växtmaterialet ha använts i läkemedelssyfte i minst trettio år för att det ska få klassas som traditionellt växtbaserat läkemedel. Endast för egenvård, alltså enbart receptfria produkter. På förpackningen står det ”traditionella växtbaserat läkemedel”.

Naturläkemedel

Annons
Annons

Läkemedel baserade på djurdelar (till exempel fiskolja), bakteriekulturer, mineraler eller salter. Går igenom samma godkännandeprocess som traditionella läkemedel. Naturläkemedlen ska stödas av viss forskning och ha använts sedan länge. Endast för egenvård, alltså enbart receptfria produkter. På förpackningen står det ”naturläkemedel”.

Kosttillskott klassas som mat

Alla dessa tre kategorier ska kontrolleras, godkännas och registreras av Läkemedelsverket. En fjärde kategori, kosttillskott, omfattas däremot av livsmedelslagarna.

– Det betyder att kosttillskott klassas som mat och att man inte får ge några hälsopåståenden kring dem. Visst kan kosttillskott verkligen lindra besvär många gånger, men det får inte skrivas ut på förpackningen. Men det säger ju sig självt att om du har en bristsjukdom, till exempel skörbjugg, och åtgärdar bristen, alltså tar extra C-vitamin, så blir du frisk.

Många känner en viss skepsis mot olika växtbaserade läkemedel och naturläkemedel, men Magnus Nylander menar att oron är obefogad.

– Vi ser mycket färre biverkningar av naturliga läkemedel än av traditionella läkemedel, och de få som drabbas brukar få mycket milda biverkningar. Man kan ju ställa sig frågan varför traditionella läkemedel är receptbelagda – jo, för att de är så pass farliga. Det ligger också en trygghet i att det finns en lång tradition av att använda de här preparaten, samtidigt som tillverkningsprocessen är tydligt reglerad och Läkemedelsverket gör kontroller.

Naturliga läkemedel ökar i popularitet

Det finns däremot en del man bör se upp med om man tar olika typer av naturliga läkemedel.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Vi saknar fortfarande mycket kunskap kring hur de här läkemedlen agerar med konventionella läkemedel. Den viktigaste och mest välkända interaktionen är johannesört, som används vid depression. Johannesört gör att minst hälften av våra vanliga läkemedel fungerar sämre, säger Magnus Nylander.

Därför bör man alltid tala om för sin läkare att man tar växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel, även om man söker för något helt annat besvär. Detta till trots tror Magnus Nylander att försäljningen av naturliga läkemedel kommer att fortsätta öka.

– Vi måste försöka få till en bättre egenvård, eftersom vårdkostnaderna bara ökar. Dessutom växer intresset för naturen och ekologisk mat allt snabbare och försäljningssiffrorna visar att fler och fler vill ha mer naturliga preparat vid lindriga besvär. Jag tror att fler vårdgivare kommer att ta till sig det här framöver, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-28 18:17 (9 år sen)

    En fråga, kommer läkemedelsindustrin någonsin vara intresserad att forska på naturläkemedel? Inget patent, inga miljardvinster????

    Jag blev av med min seborre med hjälp av aloe vera efter 20års hydrokortisonanvändande.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-12 10:42 (9 år sen)

    Hej
    Det sprids via facebook om sk cellrecett/fitline som skulle vara sensationell mot olika sjukdomar vikt smärtor ocv.

    Har försökt hitta information om detta men hamnar det mesta på deras reklamsidor .
    Vet någon berätta vad det här handlar om?

    Enligt vissa sidor skulle dieten vara baserad på astronautkost(?).
    Vad jag kan förstå så för att vara en astronaut krävs det exeptionell hälsa för att klara sig i extrem miljö och omständigheter vilket knappast vi andra är.Såtillvida anar jag bara att en sådan livsstil skulle nog kräva enormt av människorsom har normal hälsa med t.o.m olika krämpor.
    Tack .

  • Avatar 2015-07-11 12:56 (9 år sen)

    Man kan också lära sig vad det innebär med vad man kallar godkända hälsopåståenden och som då får användas på kosttillskott.
    Här finns en klarläggande länk:

    http://www.aktivsyn.se/godkandahalso.html


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.