Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vitaminer

De flesta vitaminer och mineraler produceras inte i kroppen, och behöver därför tillföras via kosten.


Uppdaterad den: 2013-02-22

Annons

Vitaminer är viktiga näringsämnen för kroppen. De har olika uppbyggnad och således olika funktion och effekt. Vitamin B och C är vattenlösliga, medan A, D, E och K är fettlösliga. Detta gör att de uppför sig olika när de tas upp av kroppen.

De fettlösliga vitaminerna lagras i kroppen. Det betyder att man inte behöver få i sig dessa vitaminer så ofta. Risken är att de eventuellt kan överdoseras.

Vattenlösliga vitaminer lagras inte i kroppen på samma sätt. De är ämnen som utsöndras direkt, och risken att de ska överdoseras är liten. Nackdelen är att man är beroende av en jämn tillförsel, helst dagligen.

 

Varför behöver kroppen vitaminer?

Med undantag för vitamin A och K producerar människokroppen inte själv vitaminer. K-vitamin kan bildas av naturliga bakterier i tarmen, och D-vitamin kan bildas i huden med hjälp av solljus. Det bildas också små mängder vitamin B1 och B3 i kroppen. Trots detta behöver en stor del av befolkningen tillskott av också dessa vitaminer. Under höst- och vintermörket får vi knappt någon hjälp av solen för att bilda D-vitamin i huden. Det innebär att vitaminer måste tillföras genom kosten. Vitaminer kallas därför för essentiella näringsämnen.

När man äter mat som innehåller dessa näringsämnen tas de upp i tarmen och når blodet. Blodet transporterar runt ämnena till de olika organ där de ska verka. Detta varierar från vitamin till vitamin. En del vitaminer rör sig fritt i blodet medan andra kräver särskilda transportämnen. Gemensamt för deras funktion är att de är viktiga deltagare i kroppens underhålls- och uppbyggnadsprocesser. Nedan anges vilka processer som är beroende av vitaminer för att fungera som de ska:

  • Uppbyggnad och underhåll av muskler, skelett, slemhinnor, hud mm.
  • Nedbrytning av kolhydrater (sockerarter), proteiner och fett.
  • Produktion av koagulationsfaktorer, så att blodet kan koagulera (levra sig).
  • Upprätthållande av viktiga faktorer i immunsystemet, så att kroppen är väl rustad mot infektioner.
  • Reglering och avläsning av gener.
  • Underhåll av mörkerseende.
  • Reglering av det som tas upp i tarmen, till exempel järn.
Annons
Annons

Hur får jag i mig tillräckligt med vitaminer?

Det bästa receptet är att äta sunt och allsidigt. Med detta menas god varierad mat med rikligt med frukt och grönsaker.

Om det ändå finns anledning att befara att du inte får i dig tillräckligt med vitaminer, finns det i dag en rad kosttillskott att köpa. För de flesta räcker en multivitaminprodukt för att vara på den säkra sidan.

Vad händer om jag äter för lite vitaminer?

Personer som äter ensidigt och ohälsosamt, riskerar att få i sig för lite vitaminer. Hur detta visar sig varierar beroende på vilka vitaminer man pratar om. Generellt kan man säga att vid brist på en vitamin kan man få bristsymtom motsvarande vitaminets funktion. Exempel på detta kan vara nedsatt mörkersyn vid A-vitaminbrist, och dålig blodkoagulering vid K-vitaminbrist. I västländerna är sådana bristtillstånd sällsynta, men i utvecklingsländerna ser man fortfarande många bristsjukdomar.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.