Purininnehåll i mat
En sund och varierad kost är viktigt vid gikt. Det hjälper till att hålla kroppen frisk och gör det lättare att kontrollera vikten.
Purin och giktartrit
Puriner är viktiga beståndsdelar i kroppens celler. Puriner innehåller kväve och är nödvändiga beståndsdelar i cellernas gener (DNA och RNA). Kroppen får dels puriner utifrån, genom kosten, men kan också producera en puriner på egen hand.
Normalt sker hela tiden förnyelse av kroppens celler, där gamla celler dör och nya skapas. När cellerna dör kommer puriner från cellkärnan ut i blodet, där de gradvis bryts ned och med hjälp av enzymer omvandlas till slutprodukten urinsyra. Denna syra har ingen viktig funktion i kroppen, och överskottet utsöndras via njurarna som urin.
Den som har gikt har för mycket urinsyra i blodet. Detta kan motverkas genom att minska intaget av puriner.
Puriner och matintag
Urinsyra bildas genom nedbrytning av puriner. En tredjedel av purinerna kommer från det vi äter och två tredjedelar från kroppens egna celler. En kost med låga intag av puriner ger inte tillräcklig minskning av urinsyra i blodet för att förhindra nya anfall, men med tillägg av läkemedel och andra förändringar av levnadsvanor är det möjligt att uppnå en extra urinsyrasänkande effekt.
Personer med gikt har ofta ökad insulinproduktion, högt blodtryck, övervikt och högt kolesterol. Alla dessa faktorer är förknippade med ökad urinsyraproduktion. En hälsosam kost kan minska nivån av urinsyra i blodet något.
Alkohol minskar urinsyras utsöndring i njurarna, och öl ökar ökar dessutom urinsyraproduktionen genom dess purininnehåll. Öl (även lättöl) ger således mest urinsyraökning av alla alkoholhaltiga drycker och rekommenderas inte vid gikt.
Nyare kostrekommendationer vid gikt fokuserar i mindre utsträckning på listor över livsmedel som bör undvikas, och i större utsträckning på en hälsosam och varierad kost.
Kostrekommendationer
En sund och varierad kost är viktigt vid gikt. Det hjälper till att hålla kroppen frisk och gör det lättare att kontrollera vikten.
- Undvik eller begränsa alkoholintaget. Alkohol ökar urinsyraproduktionen och minskar samtidigt utsöndring av urinsyra. Detta gäller särskilt öl och sprit. Drick alltid vatten med alkohol.
- Drick mycket, särskilt vatten. Högt vätskeintag hjälper njurarna att utsöndra urinsyra. Undvik drycker med mycket kalorier (läsk, juice och mjölk).
- Tänk på portionsstorleken. Mycket mat med låg andel purin kan resultera i ett högre purinintag än en liten portion av livsmedel med hög andel purin.
- Begränsa kött, fågel och fisk. Undvik makrill, ansjovis och sill.
- Minska fettet i kosten. Ät mindre mättat fett. Välj magra mejeriprodukter.
- Ät grovt spannmål, grönsaker och frukt. Frukt är begränsat till 2–3 per dag.
- Minska sockerintaget. Undvik fruktos som sötningsmedel.
Var uppmärksam på kosttillskott som en källa till puriner. Undvik öljäst, algbaserade kosttillskott, DNA/RNA-tillskott och liknande.
Kost- och livsstilsförändringar kan vara utmanande. En dietist kan kartlägga matvanorna och ge individuella råd.
Viktnedgång
Viktnedgång rekommenderas för överviktiga. Om man minskar kraftigt i vikt kommer dock urinsyrakoncentrationen bli högre i kroppen, vilket under en period ökar risken för giktanfall. Långsam viktminskning är därför bättre än snabb viktminskning.
Läkemedel
Läkemedel som minskar utsöndring av urinsyran bör undvikas, exempelvis diuretika (tiazider) och värktabletter som innehåller salicylater. Sådana läkemedel kan utlösa giktattacker.
Motion
Regelbunden fysisk aktivitet rekommenderas.