Fettsnål kost
Många tror att fettsnål kost är detsamma som tråkig och smaklös mat, men det behöver inte alls vara så.
I butikerna finns idag en rad goda alternativ till feta råvaror. Om man tar sig tid och lär sig hur man lagar goda, men fettsnåla måltider, upptäcker man snabbt att det inte är några trollkonster. Nedan får ges några råd om hur man kan göra sin kost mer fettsnål.
Bröd, frukostflingor, ris och pasta
Bröd med fullkorn är som regel fettfattiga. De innehåller dessutom mycket kostfibrer och långkedjiga sockerarter, så kallade polysackarider. Kostfibrer tas i mindre grad upp av tarmen och ger därför tarmen något att arbeta med, vilket motverkar till exempel förstoppning. Polysackarider bryts ned långsammare till socker än andra sockerarter. Detta förhindrar ett för snabbt och ohälsosamt upptag av socker i blodet. Ät därför brödsorter med fullkorn och mycket fibrer i, istället för vitt bröd som franskbröd och liknande.
Undvik bakverk som bullar, småkakor och liknande. Dessa sorter innehåller ofta mer än 50 % kalorier från fett. Försök istället att hitta andra produkter, såsom frukt, som kan täcka sötbehovet utan att du får i dig så mycket fett.
Frukostflingor innehåller ofta lite fett, men var uppmärksam. Det finns en del sorter som istället innehåller mycket socker (20 %). Läs innehållsförteckningen för att se vad de olika typerna innehåller. De bör innehålla lite socker och mycket stärkelse (långsamma kolhydrater).
Frukt och grönsaker
Försök att äta minst fem stycken varje dag. De innehåller lite fett samtidigt som de ger mycket smak. Dessutom innehåller de vitaminer, fibrer och mineraler.
Om du använder dressing till sallader, kan du prova ört- eller yoghurtdressing. Många andra dressingar innehåller mycket fett. Det finns också "lättversioner" av en del dressingar, som kan vara bra alternativ.
Kött, fågel, fisk, bönor, ägg och nötter
Nöt, gris och lamm
Grillning, kokning och ugnsstekning är de sundaste sätten att tillaga maten på. Om man ska steka maten, kan man använda en teflonpanna och h mindre fett.
Före tillagningen kan man med fördel ta bort överflödigt fett. Sätt extra smak på rätten genom att använda kryddor och färska grönsaker. Om man ska använda marinader, finns det numera fettfria marinader att köpa. De är lika bra som traditionella marinader, men mycket mer hälsosamma. Undvik feta såser. Använd hellre örtsåser och liknande.
Fågel
Tillagas enligt beskrivningen ovan. Ta bort skinnet och eventuellt synligt fett. Anka och gås är de fåglar som innehåller mest fett.
Fisk
I allmänhet innehåller fisk mycket protein och lite fett. Fisk är också rikt på omega-3 fettsyror.
Mjölk, yoghurt och ost
Använd mellanmjölk, lättmjölk eller minimjölk istället för standardmjölk. Detta gäller även vid matlagning och inte bara som dryck.
När det gäller ost finns det "lättostar". Yoghurt och crème fraiche kan med fördel ersätta en del mejeriprodukter, till exempel grädde, i matlagningen. Detta gäller framför allt i såser och dressingar.