Vad vet vi om maten vi äter?
Vad är sanning och vad är myt om maten vi äter? Undersökningen visade att endast var tredje tillfrågad känner till att barn inte bör äta sill från Östersjön, alltså strömming, som innehåller höga halter av miljögiftet dioxin. Enlig livsmedelsverket bör barn och ungdomar inte äta sådan fisk mer än någon gång per år på grund av lagrade miljögifter.
– Det är faktiskt förvånande att folk inte har koll på det. Nu vet jag inte hur vanligt det är med barn som är tokiga i strömming. Men risken är att man ger sina barn strömming ofta, vilket inte alls är bra, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.
Att tomatketchup innehåller mer nyttiga antioxidanter än färska tomater var ny information för deltagarna i undersökningen. En stor majoritet, 84 procent, trodde inte att det var så. Anledningen till att färska tomater innehåller mindre halt antioxidanter beror på att färska tomater ofta plockas innan de mognat, vilket gör att halten av antiodixanten lykopen är lägre än när tomaterna mognar på plantan.
Kommentera denna artikel
Min undran är om färska tomater som anses innehålla höga mängder lykopen som finns i blodplasman mm. Finnes den verkligen i ketchup i samma utsträckning tro ?
Vet du något om det ?
Med tanke på all den socker som finns i ketchupen finns det risk att man " släpper ut barnet med badvattnet" om vi bara koncentrerar oss på antioxidanterna. Jag tänker mig att det borde finnas mer vitala ämnen som kan vara av godo för kroppen än i ketchupen.
En undran alltså
Héléne Tjernström, Umeå
Inga har kommenterat på denna sida ännu