Svenskar äter 25 procent mer kött än rekommenderat
– Varje år äter vi svenskar 70 kilo kött och charkprodukter, varav 62 kilo utgörs av rent kött. Det är 20 kilo mer än vad som rekommenderas, säger Elinor Hallström, nutritionist och doktorand i energi- och miljösystem vid Lunds Tekniska Högskola, i ett pressmeddelande.
I studien har hon tittat på hur såväl hälsan som klimatet skulle påverkas av ett minskat köttintag. Resultaten i studien visar att koldioxidutsläppen från Sveriges matsektor skulle minska med 10-20 procent om köttkonsumtionen drogs ner till rekommenderad nivå. Samtidigt skulle en jordbruksareal som motsvarar 10-20 procent av Sveriges jordbruksmark frigöras.
Tre fjärdedelar av konsumtionen utgörs av rött kött från nöt och gris medan en fjärdedel av köttprodukterna konsumeras i form av charkuteriprodukter. Enligt Elinor Hallströms beräkningar skulle det göras en näringsmässig vinst om köttintaget bantades då intaget av energi, fett och mättat fett skulle minska.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu