Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stenålderskost kan minska risken för överviktsrelaterade sjukdomar

Flera studier visar att paleolitisk kost kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom som exempelvis leverfett, insulinkänslighet, blodfetter och blodtryck. Det visar Julia Otten som har sammanställt studierna i en avhandling.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-31

Annons

– Vår västerländska livsstil är den viktigaste orsaken till hjärt-kärlsjukdom. Möjligen beror detta på att vår metabolism fortfarande är programmerat för att leva som jägare-samlare. Denna hypotes stärks av att nutida ursprungsbefolkningar som lever på en typisk paleolitisk kost, som exempelvis inuiter på Grönland eller befolkningen på Kitavaöarna, har en påfallande låg frekvens av hjärt-kärlsjukdom, säger Julia Otten från Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Paleolitisk kost, även kallad stenåldersdieten, är baserad på grönsaker, frukt, bär, magert kött, fisk, skaldjur, nötter och ägg. Julia Otten visar i sin sammanställning av studierna att en paleolitisk kost minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar såsom leverfetthalt, fetthalt i muskler och insulinkänslighet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.