Nyttigare med ekologiska grödor
Ett forskarlag vid Newcastle University i Storbritannien har tittat på över 300 studier från olika länder och funnit att antioxidantinnehållet är mellan 19 och 69 procent högre i ekologiskt odlade frukter, grönsaker och spannmål. De aktuella antioxidanterna är kopplade till lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar och vissa typer av cancer.
Ekomaten innehöll även lägre halter av tungmetallen kadmium. Och även om halterna av bekämpningsmedel låg långt under gränsvärdena både för ekologiskt och konventionellt odlade livsmedel så var det fyra gånger så sannolikt att rester av bekämpningsmedel förekom i den konventionellt odlade maten.
- Det slår hål på myten om att odlingssättet inte påverkar kvaliteten, säger Helen Browning vid brittiska Soil Association, som kampanjar för ekologiskt jordbruk.
Tom Sanders, professor i näringslära vid King’s College i London, är dock skeptisk till studien. Han frågar sig om resultatet kan bero på naturliga variationer och om resultatet överhuvudtaget är relevant ur ett näringsmässigt perspektiv.