Ny studie om socker och dess påverkan
Socker är farligt i för hög grad, men allt hänger på vilket typ av socker. I en ny amerikans studie har socker i form av glukos och fruktos studerats.
– Det studien visar är ju att den här höga mängden glukos som deltagarna fått sätter inte igång nybildningen av fett i levern, medan fruktos gör det. Och det visar ju återigen och det har visats tidigare också att kolhydrat i form av glukos inte kan ombildas till fett i kroppen, säger Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska sjukhusets överviktsenhet, Obesitas.
Ingrid Larsson berättar även till Vetenskapsradion att svenskar bör sänka sitt sockerintag men vi behöver för den delen inte sänka vårt kolhydratintag.
– Komplexa kolhydrater som i form av grovt bröd, frukt, grönsaker det ska vi öka, säger Ingrid Larsson.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu