Medelhavsdieten leder till långt liv
Den så kallade medelhavsdieten som kännetecknas av lågt intag av kött, mejeriprodukter och alkohol, samt ett högt intag av bland annat grönsaker, frukt, spannmål, olivolja och fisk, har sedan länge visat på samband till förlängd livslängd. Grekiska forskare nu försökt ta reda på vilka komponenter i medelhavsdieten som har mest gynnsam effekt på livslängden. Forskarna analyserade enkätsvar om kostvanor från 23 249 grekiska kvinnor och män som ingår i den europeiska Epic-studien om kosthållning och cancerrisk. Varje person fick en poäng baserat på konsumtion av olika komponenter i medelhavsdieten. Och efter i genomsnitt 8,5 års uppföljning kunde forskarna konstatera att personer som höll sig till den typiska medelhavsdieten med mycket grönsaker, frukt och olivolja hade dött i mindre utsträckning jämfört med dem som inte levde efter denna typ av diet.
Låg alkoholkonsumtion var den viktigaste komponenten som forskarna kom fram till när de analyserade kopplingen mellan medelhavsdieten och minskad risk att dö. Hög konsumtion av spannmål och låg konsumtion av mejeriprodukter var inte kopplade till ökad livslängd, och högt intag av fisk kopplades till en minskad livslängd. Det senare är dock inte statistiskt signifikant. Det är forskare vid universitetet i Aten, Grekland, och vid Harvard School of Public Health i Boston, USA, som står bakom studien.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu