Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Måttlig alkoholkonsumtion minskade risk för fetma

Annons

Kvinnor som drack måttliga mängder alkohol verkade ha mindre risk att bli överviktiga jämfört med kvinnor som inte drack någon alkohol alls, enligt en ny studie. Trots att alkohol innehåller en hög mängd energi, omkring 7 kalorier per gram,&nbsphar det hittills&nbspoklart om alkoholkonsumtion kan öka risken för övervikt och fetma.

Nu visar en ny amerikansk studie att ett måttligt intag av alkohol snarare kan ha minska risken för övervikt, åtminstone bland medelålders kvinnor, vilka var studiedeltagarna. Totalt ingick 19 222 kvinnor, 39 år eller äldre, som alla ursprungligen var normalviktiga och friska från hjärt-kärlsjukdom, cancer och diabetes.

Annons
Annons

Kvinnorna följdes upp och ungefär 13 år senare kunde forskarna se ett tydligt mönster. Ju mer alkohol som kvinnorna uppgav att de drack i början av studien desto mindre var risken att de hade blivit överviktiga eller feta, det vill ha ett BMI över 25. Jämfört med de kvinnor som sällan eller aldrig drack alkohol var risken 14 procent lägre bland dem som drack 5 till 14 gram om dagen. Forskarna, som bland annat är verksamma vid Brigham and Women’s hospital i Boston, drar slutsatsen att kvinnor som dricker måttliga mängder alkohol lättare tycks behålla sin vikt. Men samtidigt är de noga med att påpeka att resultaten gäller för just låg eller måttlig konsumtion. Och med tanke på andra problem som relateras till alkohol understryker forskarna bakom studien att eventuella rekommendationer om alkoholkonsumtion måste göras på individnivå.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.