Köttälskare lever kortare liv
De som nöjer sig med att äta lite nöt- och fläskkött och lite processade charkvaror lever längre än de som stoppar i sig mycket kött, det visar nu ännu en stor amerikansk studie. Och de som istället valde att äta fisk och kyckling förbättrade ytterligare sina chanser till ett långt liv. Nyttan av att äta djur hamnar allt mer i fokus och den svenska debatten pekar ofta på att äta rejält med djurfett för att gå ner i vikt och motverka diabetes, men samtidigt kommer den ena utländska rapporten efter den andra med det motsatta budskapet, nämligen att de som överkonsumerar kor och grisar oftare dör i förtid. Det är forskare vid USA:s nationella cancerinstitut som i tio följt drygt 545 000 personer som från början var mellan 50 och 71 år. Slutsatserna som kan dras av studien är att personer som dagligen åt 160 gram stek eller hamburgare fick ett kortare liv än de som åt en mängd motsvarande 25 gram. Skillnaden var markant, totalt avled 47976 män och 23276 kvinnor under studiens gång. Och forskarna menar att 11 procent av dessa dödsfall hos män och 16 procent av dödsfallen hos kvinnor hade gått att förhindra om de hade minskat sitt köttätande till dem som åt minst. Men samtidigt visar studien att man inte bör avstå helt och hållet från kött, den visar mer på att en liten mängd kött kan vara tillräcklig för att få i sig de rika näringsämnen som kött ger.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu