Höga halter bisfenol A i konserverad mat
Konserverad mat ökar halterna av hormonliknande bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Det konstaterar Svenska Dagbladet i en granskning där de lät fyra reportrar under två dagar mestadels äta konserverad mat, som till exempel ravioli, tonfisk, majs, öl och vita bönor i tomatsås. 
Ämnet kommer från den plastbeläggning som täcker insidan på burkarna och läcker ut i maten.Hos en av reportrarna ökade halten bisfenol A med 4 600 procent och uppmättes efter två dagar till rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin. 
Tidningens reportrar tog hjälp av forskare vid Lunds universitet för att utforma experimentet. Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, hyllar experimentet.
– Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger han till Svenska Dagbladet.
Flera tidigare studier har visat att bisfenol A kan störa fortplantning och kan ge ökad risk för cancer. Det finns även en koppling mellan höga nivåer av bisfenol A och ökad risk för fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.
Flera tidigare studier har visat att bisfenol A kan störa fortplantning och kan ge ökad risk för cancer. Det finns även en koppling mellan höga nivåer av bisfenol A och ökad risk för fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu