GI-diet gjorde möss hjärtsjuka
Enligt en ny studie som gjorts på möss finns det hälsorisker med låg-kolhydratkost, som ofta kallas stenåldersdiet, GI-diet eller Atkinsdiet. Under studien fick en grupp möss äta en kost med mindre mängd kolhydrater och mer fett och protein, och dessa drabbades av betydligt mer åderförkalkning än andra möss, trots att kolesterolnivåerna var desamma.
Det är forskare vid bland annat Harvard Medical School och Beth Israel Deaconess Medical Center, som genomfört studien. De delade in mössen i tre grupper där den ena gruppen matades med standardfödan för många laboratoriemöss, som innehåller omkring 65 procent kolhydrater. De andra två grupperna fick en kost med lägre kolhydrater och istället mer fett och protein.
När tolv veckor hade gått kunde forskarna konstatera att de mössen som fått en låg kolhydrat-diet drabbats av betydligt mer åderförkalkning än de övriga två grupperna, trots att mössen hade samma kolesterolvärden. Samtidigt som forskarna påpekar att det finns tydliga skillnader mellan hur möss och människor reagerar på kost, vill de ändå betona att det kan finnas risker som inte syns i mätningar av till exempel kolestorolvärden.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu