Barkbröd minskar fetma och diabetes
Nu når barkbrödet till de mer trendkänsliga brödkonsumenterna. Surdegsbrödet gjorde succé på de svenska matborden och nu har turen kommit till barkbrödet, rapporterar SVT:s Vetenskapsnyheter.
Barkbrödet görs av mjöl från trädens bark och nu kommer ny forskning som visar att bark från rätt sorts träd även har stora hälsoeffekter. En substans som det finns rikligt av i barken kan både misnak fetma och högt kolesterol. Substansen är betulin och finns ibland annat Sveriges vanligaste träd, björken.
Betulin används redan idag i vissa läkemedel, men nu har forskarna även studerat vilken effekt ämnet har på kroppens metabola system. Resultaten visade att kaloriförbränningen ökade, betulinet sänkte fettnivåerna vilket minskar diabetesrisken.
Forskarna bakom studien, som nu publiceras i tidskriften Cell Metabolism, menar att björkbarkens ämne kan var lika bra eller till och med bättre som de läkemedel som idag finns på marknaden mot högt blodtryck och höga kolesterolvärden.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu