6 000 liv kan sparas varje år med bättre matvanor
6 400 dödsfall per år skulle kunna förhindras eller senareläggas med hjälp av bättre matvanor , det visar beräkningar från Livsmedelsverket och Lunds universitet.
– Våra beräkningar visar att det finns stor potential att förebygga sjukdom om människor åt hälsosamt. Det ska vara lätt för människor att äta rätt, men då krävs insatser från många olika aktörer i samhället, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Beräkningarna har gjorts i ett samarbete mellan Livsmedelsverket och Lunds universitet och är gjorda enligt en internationell modell. Det man har analyserat är hur risken att dö i hjärt-och kärlsjukdom och cancer skulle påverkas om svenskarna följde de nordiska näringsrekommendationerna.
Störst påverkan har frukt och grönt
Enligt Irene Mattisson skulle det få störst påverkan om fler åt mer frukt och grönt, 500 gram per dag. Speciellt skulle det ha effekt på den manliga befolkningen som äter betydligt mindre från växtriket än vad kvinnor gör. Men hon understryker också att även små förändringar gör skillnad. Även fibrer från fullkornsprodukter, cirka 30 gram per dag, har effekt för hälsan, enligt Livsmedelsverket.
– Att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket är också miljömässigt mer hållbart och helt nödvändigt för vår planets framtid, säger Irene Mattisson.
Studien är publicerade i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.
-
Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/drygt-6-000-liv-i-sverige-kan-sparas-varje-ar-med-battre-matvanor
Kommentera denna artikel
Rapporter från Kina visar att ett fettintag under 25 energi procent återställer en frisk tarmflora. Ett högt fettintag rubbar den normala floran och skapar bakterier som producerar gifter med risk för fettlever.
Inga har kommenterat på denna sida ännu