Varför har naturell yoghurt ett mycket högre glykemiskt index (GI) än naturell filmjölk?
Vid beräkning av glykemiskt index används vitt bröd eller glukos som referens. När glukos används blir GI-värdet lägre. Med vitt bröd som referens har filmjölk GI 15 och yoghurt 51. Varför filmjölk har ett lägre GI kan jag inte riktigt svara på. Kanske filmjölk fördröjer magsäckstömningen mer än yoghurt.
Såväl filmjölk som yoghurt är bra produkter med samma höga näringsinnehåll. Jag tycker man ska välja den som man tycker bäst om. Yoghurtens GI-värde 51 är ju även det ett lågt värde. GL-värdet (glykemisk belastning) för yoghurt är 5 vilket är mycket bra. Måltidens totala glykemiska belastning är mer intressant än enstaka livsmedel.
Vänlig hälsning,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: GI-metoden och andra dieter som behandling av övervikt »