Hej! Jag är osäker på vilket smör som är bäst att välja till smörgåsen med tanke på transfetter, mättat och omättat fett. Jag har hört att lättvarianter som Becel är bra, men vissa säger att kroppen förbränner "riktigt" smör bättre. Vad är det bästa valet för hälsan?
Jag tycker man ska välja de bordsfett man tycker bäst om men gärna variera mellan olika sorter.
Använder man ett smörgåsfett med 80% fetthalt måste man förstås hushålla betydligt mer med mängden än med ett lättmargarin.Ett lättare matfett är därför att föredra.
Bregott och Lätt&Lagom är baserat på mjölkfett och övriga margariner består av vegetabiliskt fett. Smörfett innehåller drygt 50% mättade fettsyror och knappt 20% enkelomättade. Den höga andelen mättat fett gör smöret hårt och mindre lämpligt att bre på smörgåsen. Bregott och Lätt&Lagom är en blandning av smör och rapsolja vilket ger en bättre balans mellan fettsyrorna och gör dem mjukare. Övriga margariner har en lägre andel mättat fett och innehåller mer omättade fettsyror eftersom de är baserade på vegetabiliskt fett.
Rekommendationer säger att vi ska vi äta mer omättat än mättat fett. Använder man ett bordsfett med hög andel mättat fett ska man därför se till att använda andra typer av fett till matlagning och dressing. Flytande margarin eller olja är att föredra.
Gällande transfett så finns det två typer transfetter dels de naturliga som finns i animalsikt fett d v s i mejeriprodukter och i kött. Dels industriellt framställda transfetter som bildas när man härdar omättade fettsyror. Det är de framställda transfetterna påverkan på hälsan som diskuteras mest. I svenska bordsmargariner är de industriellt framställda transfetterna borttagna. Men naturliga transfetter finns alltså i liten mängd i bordsfetter som innehåller mjölkfett.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Vad är nyttiga fetter? »