Vilken gröt är bäst att äta: havregrynsgröt eller grahamsgröt? Jag äter havregrynsgröt nästan varje morgon, men jag har nyligen upptäckt att grahamsgröt också är väldigt gott. Vilken av dessa grötsorter är bättre när det gäller att hålla blodsockernivån stabil, ge mättnadskänsla och ha ett lågt kaloriinnehåll?
Både havregrynsgröt och grahamsgröt är bra grötar som du gärna kan variera emellan. Kalorimässigt ger grötarna ungefär lika mycket.
Havregrynens fiber, betaglukaner, är så kallade lösliga fiber som ger en långsammare blodsockerstegring än de olösliga fiber som finns i grahamsmjöl.
En portion havregrynsgröt ger 3,2 g fiber och en portion grahamsgröt ger 5,0 g fiber. Men trots havregrynens innehåll av betaglukaner så blir en del personer snabbt hungriga efter en frukost med havregrynsgröt. Så prova dig fram vilken gröt du står dig bäst på. Sen beror blodsockernivå och mättnadskänsla också på vad du äter för övrigt i din frukost. Äter du t ex ett bröd som är bakat på surdeg och som innehåller hela eller klippta korn till din grahamsgröt påverkar brödet till en långsammare blodsockerstegring.
Vänlig hälsning,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs mer: Vad ger frukosten mer än energi? »