Hej och tack för Netdoktor!
Jag läste om torkad frukt i frågor & svar där det stod att man ska vara försiktig med torkad frukt. Jag har nyligen testat ett jättegott recept på müsli där det står att man kan lägga till torkad frukt och bär som man torkar själv. Jag trodde att jag var både duktig och hälsosam när jag gjorde detta. Är det någon skillnad på frukt och bär som jag torkar själv jämfört med köpt torkad frukt? Bör jag vara försiktig?
Tjej, 42 år, 172 cm och 71 kg.
Både färsk och torkad frukt är nyttigt men den torkade frukten är betydligt mer energirik (kalorität) än färsk frukt.
Det här är skillnaden mellan torkad frukt och färsk frukt:
100 g torkade fikon innehåller 270 kcal och samma mängd färska fikon ger 55 kcal.
1 deciliter russin (60 g) innehåller 180 kcal och samma mängd vindruvor bara 40 kcal.
Därför ska man med fördel välja färsk frukt framför torkad. Men lite torkad frukt i müslin ger en god sötma utan att man behöver tillsätta socker. Jag tycker därför att man gott kan äta lite torkad frukt i morgonmüslin. Med russin, torkade aprikoser, dadlar och fikon får du också nyttigheter som magnesium och järn. Torkade äpplen och bär är inte lika energirika och kan användas i större mängd. Energiinnehållet är detsamma om du torkar själv eller köper torkad frukt.
Med vänlig hälsning
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Kolhydrater - enkla och komplexa kolhydrater »