Jag brukar göra en smoothie som ett tillägg till min havregrynsgrötfrukost. Under mitt första besök hos diabetessköterskan idag fick jag höra att jag INTE bör mixa bär och frukt eftersom det kan förstöra deras näringsvärde. Smoothien består av naturell lätt yoghurt utan socker. Stämmer det att allt det nyttiga, som fibrer, försvinner när man mixar bär och frukt? Blir det bara kvar fruktsocker, vatten och färgämnen?
En smoothie på naturell lättyoghurt och mixad frukt och bär är mycket bra till frukost eller mellanmål, bättre än den färdigköpta lättfruktyoghurten som innehåller lite socker. Fibrerna i frukt och bär förstörs inte i en smoothie, och du kan lugnt fortsätta att mixa dina smoothies. I juice däremot försvinner de mesta fibrerna eftersom saften pressas ut och fruktköttet är kvar.
Tillsätt gärna lite havrefiber eller krossade linfrön i smoothien så blir den ännu rikare på lösliga fibrerna som ger långsammare blodsockerstegring.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Varför behöver man fibrer i kosten? »