Hej! En personlig tränare på gymmet jag tränar för äter bara rå mat, och då menar jag inte bara råa grönsaker, utan även rå köttfärs och rå kyckling. Han hävdar att kroppen få mer näringsämnen genom rått kött, men själv har jag ju läst att det är farligt att äta rå kyckling och färs om inte är väl stekt. Hur ligger det till egentligen? Är det mer näring i rå kyckling?
Hej!
Jag avråder från att äta rå kyckling och rått kött. Kyckling kan innehålla tarmbakterier, campylobakter som kan orsaka kraftig magsjuka med feber. Campylobakterna elimineras vid tillagning. Samma sak med rå köttfärs.
Köttfärs kan innehålla bakterier, parasiter och fläskkött kan innehålla trikiner. Den klassiska råbiffen är inte helt riskfri att äta. Jag ser
heller inte näringsmässiga fördelar med att äta rått kött.
Några av Livsmedelsverkets råd för att minska risken för matförgiftning:
• Värm maten ordentligt till minst 70 grader C. Använd termometer om det går. Se upp med mikrovågsugnen. Den värmer ofta ojämnt. Rör om eller låt rätten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämnt.
• Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs.
• Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C.
• Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om.
• Snabbt in med kylvaror i kylskåpet. + 4 grader C är en bra temperatur. Skaffa termometer till kylskåpet.
• Tvätta alltid händerna innan du börjar att laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.
• Använd olika skärbrädor, till exempel en för kött, en för grönsaker och en för bröd.
• Använd alltid rena redskap. Diska knivar och skärbrädor ofta. Håll rent på arbetsbänken.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Bra mat- det här innehåller den »