Är Kavli bredbar smältost med räkor, skinka och skaldjur ett bra alternativ till smörgås istället för bordsmargarin och ost? Eller hur nyttig är egentligen mjukost?
Det är helt ok att använda smältost istället för margarin och hårdost på brödet. En matsked smältost med 18% fetthalt ger ungefär 3 g fett per brödskiva. Jämfört med en portion lättmargarin och två skivor hårdost med 10% fett som ger 5 g fett, eller en portion margarin med 80% fett och två skivor ost med 17% fett som ger 9 g fett, innehåller smältost generellt mindre fett (om du inte brer på ett tjockt lager smältost). Margarin och ost har olika typer av fettsyror; margarin ger mer omättade fettsyror vilket är fördelaktigt då vi behöver balans mellan mättat och omättat fett. Om du sällan använder matfett på smörgåsen, se till att få omättade fettsyror från annat fett som olja, flytande margarin eller dressing till salladen. Du kan också ta lite olja och vinägerdressing på salladen och ibland äta nötter, frön, oliver och avokado.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Nyttiga fetter? »