Hej! Jag undrar om det är nyttigare att tillaga och steka mat i olja än i margarin. Ska man välja flytande eller vanligt margarin isåfall?
Hej!
Jag rekommenderar dig att använda rapsolja, olivolja eller flytande margarin när du lagar mat. Raps- och olivolja har båda mycket bra fettkvalitet. När man steker i olja ska man dock steka på lite lägre värme, annars kan de fina fettsyrorna förändras. Flytande margarin är vanligen baserat på rapsolja och är därför ett bra alternativ till olja.
Flytande margarin innehåller i regel lite mjölk som indikerar om värmen är för stark (det finns även mjölkfritt margarin). Det kan därför vara lättare att steka i flytande margarin än i olja. Hårt margarin innehåller en större andel mättat fett än flytande margarin. Därför ska vi använda mindre hårt margarin.
Rapsolja innehåller en del omega 3 fettsyror. Undersökningar visar att vi har ett alltför lågt intag av omega 3 i Sverige. Den viktigaste källan till omega 3 är framförallt fet fisk.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Fett - hur mycket – och vad för slags fett bör vi välja? »