Hej, jag har en fråga om margarin. Ibland läser man att det är bäst att utesluta margarin på bröd, och ibland får man rådet att ha lite margarin. Vad är det som gäller? Är margarin bra eller dåligt?
Tack för din fråga!
Jag håller med dig, råden skiljer sig åt om man ska bre margarin på smörgåsen eller inte. Margarin består mest av fett även om man väljer lättmargarin. Lättmargarin till en smörgås ger cirka 15-20 kalorier. Äter man en eller två smörgåsar per dag ger det inte många kalorier men äter man fler kan det bli för mycket energi när man vill gå ner i vikt.
Fördelen med att ha lite margarin på smörgåsen är att margarin innehåller omättade fettsyror. Om du väljer bort margarin och enbart tar ost på brödet får du mest mättade fettsyror. Mättat fett får de flesta lite för mycket av. Dessutom är margarin berikade med vitamin D och E. Vitamin D är mycket viktigt för att hålla skelettet starkt i synnerhet under vinterhalvåret då vi får lite solljus. Vitamin E är en viktig antioxidant.
Mitt råd är att ta lite margarin på någon smörgås per dag. Har du vant dig av med margarin på bröd ska du istället se till att du använder olja eller flytande margarin när du lagar mat. Då får du omättade fettsyror. Även nötter, frön, fisk, avokado och oliver ger dig bra fettkvalitet.
Bästa hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Fett - hur mycket – och vad för slags fett bör vi välja? »