Hej! Jag undrar hur pass nyttigt det egentligen är att äta produkter lättprodukter som innehåller lite eller inget fett, exempelvis lättmjölk istället för "röd" mjölk eller lightglass istället för vanlig glass? Innehåller inte produkterna med mindre fett fler "onaturliga" ämnen än de andra? Och är det bättre för kroppen att äta produkter med mindre fett när man vill hålla sin vikt eller kan man exempelvis med måtta dricka "röd" mjölk?
Hej,
Tack för din fråga!
Det är inte lätt som konsument att veta vad produkter innehåller och vad som är bra och mindre bra. Jag anser att produkter med lägre fetthalt än den ursprungliga produkten är mycket bra alternativ ur hälsosynpunkt (genom en minskad andel fett i kosten). I många lättprodukter har fettet ersatts med tillsatser av t.ex. stärkelse och stabilseringsmedel, som ofta är "naturliga" produkter (fruktkärnmjöl och pektin). Lättprodukter skall alltså inte automatiskt likställas med något konstgjort, onaturligt eller rent av ohälsosamt.
Vidare är det dock alltid en fråga om hur stor mängd man använder. Om man använder röd mjölk måste man kanske dra in på fett någon annanstans, och föredrar man vispgrädde i såsen så kan man ta ett par matskedar för att få fram den goda smaken. Väljer man istället en lättvariant som bara innehåller 5% fett så kan du ta större mängd.
Hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Energi och kalorier i kosten »