Hur påverkar låg ämnesomsättning "normalt" det dagliga kaloribehovet? Är det så att en person med låg ämnesomsättning har lättare att gå upp i vikt och även svårare att gå ner i vikt.
Har fått konstaterat att sköldkörtelhomonet för ämnesomsättning ligger på den nedre gränsen till det som betraktas som onormal ämnesomsättning.
Tack för din fråga!
Sköldkörtelns viktigaste funktion är att reglera ämnesomsättningen (metabolismen) i kroppen. Det sker genom ett hormon som bildas i sköldkörteln och kallas tyroxin.
Om sköldkörteln, av någon anledning, tillverkar för lite tyroxin kan man få sk hypotyreos, vilket innebär att ämnesomsättningen minskar. En lägre ämnesomsättning minskar det dagliga kaloribehovet, i takt med att färre kalorier förbrukas. Det kan innebära att en person som har låg ämnesomsättning alltså lättare går upp i vikt samt har svårare att minska i vikt. En lindrig hormonrubbning leder dock inte till någon större viktuppgång.
Det är vanligtvis ganska enkelt att återställa hormonbalansen genom att behandla med Levaxin. Det kan dock ta lite tid och kräver blodprov. När blodproverna återgått till de normala (pga korrekt dos Levaxin), är det precis lika lätt (svårt) att gå ner i vikt som tidigare.
Kom också ihåg att det finns stora variationer i ämnesomsättningen även mellan friska individer beroende på ålder, muskelmassa, fysisk aktivitet och arvsanlag.
Med vänlig hälsning
Mats Halldin
ST-läkare allmänmedicin och med. Dr. medicinsk chef, Netdoktor
Läs även: Fakta om Hypotyreos »