Hej! Jag har nu i tre veckor ätit så lite kolhydrater som möjligt, eftersom jag har läst att det är det bästa sättet att banta. Jag har gått ner fyra kg och minskat 10 cm i midjan och 9 cm över stussen, men jag undrar ändå om detta är rätt sätt att gå ner i vikt? Nyligen blev jag illamående, kräktes och kände mig ganska sjuk. Kan detta ha något samband med min kolhydratfattiga kost? Är det säkert att fortsätta med en lågkolhydratdiet för att gå ner i vikt?
Hej!
Vi på Netdoktor Övervikt rekommenderar inte att utesluta kolhydrater för att gå ner i vikt. Ett mycket lågt kolhydratintag kan orsaka trötthet, yrsel och matthet de första dagarna till veckorna. Kolhydrater är viktiga energigivande ämnen för hjärna och muskler, och utan dem protesterar kroppen. En kolhydratfattig kost kan ge snabb viktnedgång den första tiden, vilket ofta beror på vattenförlust. Kolhydrater binder vatten i kroppen, och när kolhydratlagren töms minskar även mängden vatten i kroppen.
Utan kolhydratrika livsmedel som bröd, potatis, ris, pasta, gryn, flingor och frukt minskar också intaget av vitaminer, mineraler och fibrer. Med lagom mängd kolhydratrika livsmedel, helst fullkornsprodukter, får man mycket näring och bra mättnad. Följ Matlådans rekommendationer för en balanserad fördelning mellan kolhydrater, protein och fett.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Kostbehandling vid övervikt »