Några personer i min omgivning hävdar att man inte kan/bör räkna kalorier (vid viktnedgång) samt att ett intag av färre kalorier än normalt inte "automatiskt" leder till en minskning av vikten (eftersom sambandet är mer komplext än så). Jag hävdar dock motsatsen, dvs att det handlar om kaloriintag. Hur som helst så är vi nyfikna på hur det egentligen ligger till!
Hej!
Vikten är resultatet av balansen mellan intag och förbrukning av energi. Vi förbrukar energi för att hålla alla kroppsfunktioner igång, den så kallade viloomsättningen, men det går också åt energi för att utföra ett arbete eller fysisk aktivitet. Energiförbrukningen kan variera mellan individer och går i viss mån att påverka genom att öka den fysiska aktiviteten, så på det viset är det riktigt att det inte bara är kaloriintaget som avgör vikten.
Å andra sidan är kalorier ett sätt att mäta energiinnehållet i det vi äter och dricker. Så du har helt rätt i att om du minskar ditt energiintag (dvs antalet kalorier du äter) så mycket att det blir mindre än vad du gör av med, så går du ner i vikt. Att räkna kalorier är också ett sätt att hålla reda på hur du äter för att lättare kunna ändra matvanor.
Kostens sammansättning (fiberhalt, typ av kolhydrater, andel protein mm) har betydelse för mättnadskänslan. Väl sammansatt kost gör det alltså lättare att äta färre kalorier, men ger inte viktnedgång om inte kaloriintaget minskas. Andra anledningar till att äta varierad och bra mat är förstås för att tillgodose kroppens behov av näringsämnen, vitaminer och mineraler som vi behöver för att må bra. På det viset räcker det inte med att bara räkna kalorierna.
Hälsningar,
Signy Reynisdottir
Läkare Netdoktor Övervikt