Hej! Jag undrar om man kan äta mjölkprodukter under första fasen av GI-dieten? Är det någon skillnad mellan mjölk, ost, smör, grädde, yoghurt och fil? Jag skulle vilja äta yoghurt ibland - är det tillåtet enligt GI-dieten, och i så fall vilka produkter eller märken rekommenderas?
Hej!
Netdoktors gå-ner-i-viktprogram rekommenderar inte den extremt låga kolhydratnivå som GI-metoden anger. Netdoktors program följer de svenska näringsrekommendationerna där kolhydrater utgör en större del anpassad efter din energinivå. Kolhydrater är en viktig energikälla för hjärna och muskler och kolhydratrika livsmedel bidrar med många vitaminer och mineraler. Välj gärna GI-låga produkter som fullkornspasta, bulgur, fullkornsris, fullkornsbröd, fiberrika flingor och så vidare. De mättar ofta bättre och är mer näringsrika än de fiberfattiga alternativen. Mjölk, fil och yoghurt innehåller bara en liten andel kolhydrater och är framförallt en bra proteinkälla. Mjölkprodukter bidrar med många näringsämnen och bör ingå i kosten varje dag. Bäst är naturligtvis naturell mjölk eller yoghurt med låg fetthalt.
Jag råder dig att använda och följa Matlådans rekommendationer. Den räknar ut din energinivå för viktnedgång och hjälper dig att äta lagom proportioner av kolhydrater, fett och protein. Då får kroppen den näring den behöver och du går ner i vikt i lagom takt.
Lycka till!
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: GI-metoden och andra dieter som behandling mot övervikt »