Hej! Jag har hört att alkohol och socker påverkar samma område i hjärnan. Kan den medicin som ges till alkoholister för att minska deras sug efter alkohol också fungera för sockermissbrukare? Jag har obesitas och är nu desperat, vill prova allt. Trots att jag har minskat på snabba kolhydrater och nästan helt uteslutit socker har jag fortfarande hemskt svårt att motstå ibland och kan inte heller gå ner i vikt.
Hej!
Det är fler än du som har ställt samma fråga! Forskarna och läkemedelsföretagen undersöker om de läkemedel som används vid behandling av olika former av missbruk (alkohol, tobak mm) även skulle kunna användas som hjälp för viktminskning och tvärtom. Bakgrunden är, som du påpekar, att olika former av ”lustupplevelser” förmedlas av samma centra i hjärnan, åtminstone till viss del. Det är inte omöjligt att framtidens läkemedel kommer att kunna användas för både drogbehandling och viktminskning.
I dagsläget finns dock bara två läkemedel (Xenical och Reductil) som i studier bevisligen har gett viktminskning. Av dessa är det Reductil som är centralt verkande, dvs påverkar just dessa centra i hjärnan. Inget av de läkemedel som används för missbruksbehandling får i dagsläget skrivas ut för viktminskning, eftersom det inte finns några tester som visat att de är effektiva.
Nu vet inte jag om du vill påverka din sockerkonsumtion för att du är överviktig eller för att du mår dåligt av att inte kunna kontrollera ditt intag. Oavsett vilket finns det mycket som går att göra utan läkemedel. Att minska snabba kolhydrater, som du redan gjort, är ett steg. Alla de andra vanliga råden, dvs att äta regelbundet, fördela maten på ett bra sätt över dygnets vakna timmar och äta allsidigt t ex med hjälp av tallriksmodellen, är faktiskt också effektiva för att minska sötsuget.
Hälsningar,
Signy Reynisdottir
Överläkare, Överviktsenheten, Norrtulls sjukhus, Stockholm
Läs även:
Övervikt och fetma - uppdaterad behandling och läkemedel »