Hej!
Jag har hört att kött från viltdjur som ren, älg, hare samt fribetande får och kor kan innehålla mindre mättat fett än kött från "industriuppfödda" djur. Kan du bekräfta om detta stämmer?
Hej,
Det stämmer att viltkött är magert kött med låg halt av mättat fett. Fettkvaliteten i uppfödda djur skiljer sig något åt beroende på vilket foder djuren utfodrats med. Djur som betar och därmed äter mindre mängd kraftfoder har en högre andel av de essentiella fleromättade fettsyrorna omega 3. Detta kan mätas i både kött och mjölkprodukter. Naturbetande renar har setts ha en lägre andel mättat fett än renar som utfodras.
Andel mättat fett per 100 g i kött:
Älg stek 0,3 g
Ren bog 1,5 g
Rådjur 0,6 g
Hare 1,3 g
Nöt rostbiff 1,5 g
Nötfärs 3,6 g
Lammstek 3,0 g
Fläskkotlett 3,0 g
Med Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Bra mat för alla- energi och näring i mat »