Hej! Jag har hört att om man äter stora portioner kan magsäcken utvidgas och man behöver äta mer för att känna sig mätt. Stämmer det? Ibland har jag svårt att hinna äta lunch, och under sådana perioder har jag ätit frukost tidigt på morgonen och sedan middag vid sju-åtta på kvällen. Då har jag ofta känt mig väldigt hungrig och ätit en stor måltid för att bli mätt. Nu försöker jag ändra mina vanor, men jag upplever svårigheter med att bli tillräckligt mätt på en normal middag. Är det vettigt att sluta äta när jag fortfarande känner mig hungrig? Kan magsäcken "dra ihop sig" igen?
Jag undrar också om det spelar någon roll vilka tider man äter på. Är det okej att äta kvällsmat sent på kvällen, precis innan man går och lägger sig? Och hur bör man hantera frukost när man sover längre och vaknar vid normal lunchtid, dvs förskjuta alla måltider?
Jag är 26 år gammal och har ett BMI på 26.
Hejsan,
Med BMI 26 så är det ju inte så många kilon du måste tappa för att bli normalviktig (vilket man är vid BMI 25). Däremot kan det ju vara bra att se över sin livsstil så den blir så hälsosam som möjligt - på så sätt förebygger man ju framtida gravare övervikt, liksom eventuella följdsjukdomar såsom diabetes och hjärt- kärl sjukdom.
Det viktigast vad gäller maten är att den intas regelbundet. Att äta tre huvudmåltider dvs frukost, lunch och middag, samt några små mellanmål är en grundläggande bas till att få kontroll över sin vikt. Äter man färre mål per dag, så hinner man bli så pass hungrig mellan måltiderna att man äter alldeles för mycket när man väl får mat!
Det har alltså inte primärt med magsäckens storlek att göra, utan snarare hur blodsockret och de andra aptithormonerna svänger. Om man äter sällan men mycket får man stora svängningar i blodsocker och hormoner - detta ger större sug och hunger. Äter man istället oftare och regelbundnare blir svängningarna mindre, och bidrar till att man inte är lika hungrig och sugen, utan kan bli mätt på mycket mindre portioner.
Vad man däremot kan tänka på är att inte äta alltför energität mat. Pommes frites, t ex, är oerhört energitätt (ger mycket energi per vikt), men ger inte särskilt god mättnad. Fiberrika och stärkelserika matvaror, såsom kokt potatis, grovt bröd och rotgrönsaker är däremot inte särskilt energirika per vikt, men ger god mättnad.
Stiger man upp sent på dagen är det klokaste att skjuta på måltiderna, men aldrig hoppa över en huvudmåltid. Att äta en huvudmåltid sent på kvällen är inte heller att rekommendera, då kroppen vill vila på natten och inte jobba med nerbrytning av måltider. Äter man sent på kvällen blir man inte heller lika hungrig på morgonen efter, och har då lättare att hoppa över frukosten, vilket kan innebära att man kommer ur sin måltids rytm.
Överviktiga som förbättrar sina kostvanor, och ökar sin dagliga vardagsmotion (t ex promenader 30-60 min dagligen), förbättrar sin hälsa enormt mycket även utan att gå ner i vikt!
Med Vänliga Hälsningar
Joanna Uddén
Specialistläkare
Läs även: Rekommenderad behandling för övervikt och fetma »