Kost & dieter
Senast publicerade artiklarna
-
Ät rätt – men vad innebär det?
Ät nyttigt och rätt - men vad innebär det? Sofia Antonsson, dietist och expert på Dietkokboken.se svarade på besökarnas frågor om kost och hälsa i en chatt.
-
Så förstör snabbmaten din viktbalans
Övervikt och fetma är ett växande problem. Många har stillasittande arbete och då ställs stora krav på lunchen som ska ge lagom mängd energi och fett samtidigt som alla nödvändiga näringsämnen ska finnas med.
-
Får du i dig tillräckligt med frukt och grönt?
De flesta svenskar tror att de får i sig tillräckligt med frukt och grönsaker. Men undersökningar visar att vi får i oss alldeles för lite. En svensk får i genomsnitt i sig cirka 300 gram frukt och grönsaker om dagen - det vill säga 200 gram för lite.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Bra vegetarisk och vegansk mat
Att äta vegetariskt är bra ur många aspekter, inte minst de hälsomässiga. Men man måste känna till var näringen finns och hur man bäst täcker upp för de näringsämnen som finns i maten från djurriket.
-
Kostråd vid förhöjda blodfetter
Att ha för höga halter av skadliga blodfetter, framför allt LDL-kolesterol, kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Har man inte alltför höga blodfetthalter kan det räcka med att förändra sina matvanor och börja motionera regelbundet för att få bättre värden.
-
Purininnehåll i mat
En sund och varierad kost är viktigt vid gikt. Det hjälper till att hålla kroppen frisk och gör det lättare att kontrollera vikten.
-
Ät dig ner i vikt
En utbredd, men felaktig, uppfattning är att viktminskning handlar om att svälta sig under någon eller några veckor. Den typen av viktnedgång är varken bra för kroppen eller humöret och ger i regel inget varaktigt resultat.
-
Vad är E-ämnen?
Det finns många myter och skrämselpropaganda om E-ämnen, men E-ämnen är inte så mystiska som de kan verka.
-
Jodbrist
Jod är ett mycket viktigt spårämne som behövs för att sköldkörteln ska kunna producera livsviktiga hormoner. Förutom joderat bordssalt utgör mejeriprodukter och mager fisk viktiga jodkällor.
-
Fett – vad för slags fett?
Hur mycket – och vad för slags fett bör vi välja?