Ge tonåringar sovmorgon – då kan betygen förbättras
Sömnbrist kan ge koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och sämre inlärningsförmåga och det leder också till att trötta elever får sämre resultat i skolan. En lösning på detta skulle kunna vara sovmorgon, menar amerikanska forskare.
– Sömnen är en förutsättning för att inlärning ska ske, säger John Axelsson, professor i sömnvetenskap vid Stockholms universitet.
Amerikanska studier visar att elever som får börja skoldagen lite senare än normalt, alltså vid halv nio eller nio, blir lugnare, får ökad koncentrationsförmåga och högre betyg. Det skulle alltså kunna vara en billig åtgärd för att höja resultaten i skolan menar man.
– Det finns en klar biologi bakom när vi vill gå och lägga oss och när vi är beredda att somna gott och den rytmen ändrar sig under livets gång. Vid puberteten infaller tendensen att vilja sova senare än i vuxenlivet. Så det är faktiskt svårare för en tonåring att gå och lägga sig och somna jämfört med vad det är för en äldre människa, säger Marianne Ors barnneurolog och överläkare vid neurofysiologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus till forskning.se.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Inte bara positivt med sovmorgon
Dock kan sovmorgon ge negativa effekter. I de uppföljande studierna, som tyvärr är få, visar det sig att eleverna går och lägger sig ännu senare när de får sova längre på morgnarna, vilket i sin tur kan förvärra ungdomarnas sömnproblem. Att sluta senare på dagen kan också påverka menar Marianne Ors.
– De amerikanska studierna verkar tala för att skolorna ska börja senare på morgonen. Men då måste skolan sluta senare på dagen och tonåringars prestationer är inte de bästa på eftermiddagarna. Det är ju heller inte alla tonåringar som har problem att gå upp på morgonen, säger hon till forskning.se.
- forskning.se - http://www.forskning.se/2017/09/07/somnbrist-stor-studierna/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu