Få sömntimmar och trötthet har svagt samband
-Vi tror att ärftlighet avgör vårt sömnbehov, säger sömnforskaren och enhetschefen vid Stressforskningsinstitutet Torbjörn Åkerstedt.
Stressforskningsinstitutet har undersökt sömnrutiner bland svenskar. Deras ännu opublicerade resultat visar att det finns ett väldigt svagt eller inget samband alls mellan antalet timmar vi sover och hur trötta vi är.
-Tvärtom mot vad de flesta tror måste man inte vara trött för att man sover kort tid. Långtidssovare mår inte bättre än korttidssovare. En stor andel av dem som sover kort tid, mindre än sex timmar per natt, gör det just för att de kan det, säger Torbjörn Åkerstedt.
-Vår hypotes är att vissa individer föds med förmåga att återhämta sig mer effektivt och snabbare bygga upp energiförrådet i hjärnan, säger han.
Dessutom minskar vårt sömnbehov med åldern, i alla fall upp till 66-70 års ålder. Yngres hjärna utvecklas fortfarande och producerar mer tillväxthormon, något som kräver mycket energi och mer vila. 20-åringar behöver i snitt 8,5 timmars sömn per natt, medan 60-åringar kan nöja sig med sex timmars nattsömn.
De nya rönen ska dock inte tolkas som att vi ska dra ned på antalet timmar vi sover, understryker Torbjörn Åkerstedt.
-Många försöker visa sig effektiva genom att sova få timmar. Men det är ett misstag. Vi vet att sju timmars nattsömn trots allt ger optimal överlevnadstid. Men känner vi oss utvilade under dagen, så har vi fått tillräckligt med sömn under natten, säger han.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Just nu undersöker Stressforskningsinstitutet även hur sömnbrist påverkar de delar av hjärnan där vår förmåga till empati sitter.
Även immunförsvaret påverkas av sömnbrist och försämras redan efter ett dygn utan sömn. Pågår sömnbristen i upp till tre till fem år, riskerar den att leda till åldersdiabetes. Fyra till fem års sömnbrist kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
Kommentera denna artikel
Instämmer till fullo och anser att ÄNTLIGEN har stressforsknings institutet kommit på rätt spår!
Jag vet hur sexuellla övergrepp i barndommen, sömnlösheten och stressen av att störas natte tid, rädslan håller en vaken, påverkar just immunförsvar och orken till empati. Empatin finns där men ges inte tillräckligt uttryck, hos en som är utmattad! Energin räcker bara inte till!
Sömnbristen och stressen påverkar i sin tur även huden. Rosacea kan bli ett symprom på detta. Förmågan att kunna vila inuti sig själv avtar och får inte kroppen vila för att muskler och hjärna alltid är på helspänn, kanske t.om har hamnat i ett statiskt tillstånd, så orkar inte kroppen med fysisk aktivitet heller!
Inga har kommenterat på denna sida ännu