Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patric, 50 drabbades av svår sömnapné

Kvävningskänslor, hjärtklappning och ryckningar i armar och ben om nätterna och en ständig trötthet om dagarna. Så såg vardagen ut för Patric Ilar som för drygt fem år sedan diagnostiserades med grav sömnapné. ”Min fru lade märke till att jag hade flera andningsuppehåll i timmen när jag sov och att jag snarkade kraftigt” säger Patric.
Annons

Det är svårt att säga när problemen med sömnen började för 50-åriga Patric Ilar från Tjällmo men för drygt fem år sedan gjorde hans fru honom uppmärksam på att allting inte verkade stå rätt till när han sov.

- Min frus sömn blev störd och hon sov oroligt eftersom hon låg och lyssnade på hur jag snarkade och framför allt på mina långa andningsuppehåll. Själv tyckte jag att jag sov hela nätterna och jag tog inte det hela på allvar till en början, berättar Patric.

Men på dagarna var Patric mycket trött. Han sov så fort det gavs tillfälle. Det hände att han gick in och lade sig på toaletten och sov på arbetstid och när han kom hem på eftermiddagarna blev han ofta tvungen att ta sig en tupplur. Och symtomen, de skulle bara komma att bli värre. Patric vaknade ofta upp av att han att kippade efter andan, att hjärtat rusade i bröstet och att han hade ryckningar i armar och ben. 

Annons
Annons

Fick remiss till sömnlabb

En dag kände Patric att det ömmade på höger sida av bröstkorgen och morgonen därpå när han var på väg till jobbet i sin bil uppstod samma symtom fast på vänster sida. Efter några kilometer bestämde han sig för att åka hem för att ringa 1177. Då hade han känningar i båda sidorna av bröstkorgen och kom med ens att tänka på sin mamma som haft kärlkramp. På sjukvårdsupplysningen gav de Patric rådet att genast söka vård varpå ambulans tillkallades.

Väl på plats där syntes ingenting på EKG och Patric skickades hem igen för att vila. Men Patrics fru, vars mamma och bror behandlas för sömnapné, gav sig inte och till slut kontaktade Patric vårdcentralen. Han fick då träffa en läkare som misstänkte att det kunde röra sig om sömnapné varpå Patric fick en remiss till ett sömnlabb på Universitetssjukhuset i Linköping.

Diagnostiserades med grav sömnapné

Vid besöket på sömnlabbet fick Patric en väska att ta med sig hem. Väskan innehöll en CPAP-apparat, en mask att fästa över ansiktet, två band som skulle fästas över bröstkorgen och magen samt en syrehaltsmätare att sätta på ena pekfingret. Patric sov dåligt den natten men under de få timmar han lyckades få sömn mätte apparaten syrehalten i Patrics blod och registrerade hans snarkningar och andningsuppehåll. Vid återbesöket lämnade Patric tillbaka apparaten och läkarna kunde konstatera att han led av grav sömnapné. Han hade upp till 93 andningsuppehåll i timmen i ryggläge varav snittet på dessa låg på långt över 10 sekunder, vilket då klassas som grav sömnapné.

- Så här med facit i hand är jag inte förvånad. Jag tror att min sömnapné är en kombination av livsstil och ärftlighet. Min pappa gick bort bara 54 år gammal. Han hade högt blodtryck, snarkade och hade även andningsuppehåll. I slutet av 80-talet fick han en kraftig hjärtinfarkt innan han gick bort i en massiv hjärtinfarkt 1992. Jag är övertygad om att det var sömnapné som tog hans liv, berättar Patric som beskriver sig själv som lätt överviktig.

Annons
Annons

Sover inte längre på toaletten

Det fanns inga andra alternativ för Patric än att börja använda mask varje natt. Den första tiden använde han en variant som man fäster över näsan, en så kallad näsmask, men den gjorde han fick något som han beskriver som korsdrag i munnen då han snarkade. Efter det fick han möjligheten att testa en mask som man täcker över både näsa och mun, en så kallad helmask.

- Det tog bara ett par dagar innan jag fick tillbaka livet. Jag behöver inte längre sova middag efter jobbet eller sova på toaletten och på rasterna. Sömnapné är ingenting att leka med. Det är farligt. Jag minns särskilt en gång när jag körde bil, slumrade till och hamnade på fel sida av vägen och vaknade till på grund av en mötande lastbil som signalerade, säger Patric och tillägger att hans liv nu jämfört med då är som dag och natt.

Brinner för att prata om sömnapné

Sedan Patric diagnostiserades med grav sömnapné har han engagerat sig djupt i den dolda folksjukdomen som cirka fyra procent av den svenska befolkningen tros vara drabbad av.

Han har bland annat deltagit i det årliga evenemanget World Sleep Day som sänds på internet, där läkare, forskare och politiker pratar om sömnapné och snarkningar.

För drygt ett år sedan startade han en Facebookgrupp som idag består av cirka 500 medlemmar. Han har intervjuat landstingspolitiker under Almedalsveckan och hållit föredrag på olika ställen. Nästa steg är att starta en apnéförening i Östergötland under 2016.

- Jag brinner för att prata om sömnapné. Det finns ett stort behov av att prata om det, något som bland annat märks i sociala medier. Tyvärr upplever jag att det råder en viss tabu kring sömnapné, särskilt bland kvinnor som inte gärna vill prata om att de har problem med snarkningar och sömnapné. Men ju mer vi pratar om sömnapné och sprider kunskap om sjukdomen desto mindre tabu. Jag tycker att okunskapen bland läkare är oroväckande stor, säger Patric Ilar.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

På frågan hur sömnapnén påverkat Patric Ilar svarar han att han den gjort honom mer medveten om hur han egentligen mår och att han har blivit bättre på att lyssna till sin kropps signaler.

”Sök vård för din sömnapné”

Det är nu fem och ett halvt år sedan Patric fick sin diagnos och han tycker själv att han lever ett ganska normalt liv även om han är medveten om att förmodligen kommer att behöva använda mask för ansiktet under sin sömn hela livet ut. Han tycker att tekniken bara blir bättre och bättre eftersom CPAP-apparaterna är så smidiga nuförtiden.

Vad vill du säga till andra som misstänker att de har sömnapné eller anhöriga som är oroliga?

- Sök vård för det. Har du inte sömnapné så är det bara att gratulera, men det är bäst att ta det säkra före det osäkra. Mörkertalet är stort därute och det är viktigt att söka vård med tanke på följdsjukdomar som exempelvis stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Det kostar dig bara ett besök på vårdcentralen och på sömnlabbet och det är värt det med tanke på hur farligt det är med sömnapné. Många verkar slå ifrån sig att de har andningsuppehåll eller snarkar, men man vill ju se sina barn och barnbarn växa upp.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-28 05:17 (5 år sen)

    Hej min tanke är att sjukvården psykologiserar problemen.Sömnappne ger psykologiska problem.Med irritation och trötthet.Jag lider även av hyperhidros överdriven svettning.Varför ser man inte näniskan som en helhet.Känns som psykiatrin skiljer kroppen från mäniskan.

  • Avatar Tidigare användare 2019-08-1 09:16 (5 år sen)

    Jag hade långa andningsuppehåll före jag började använda en grej som hindrar att man ligger på rygg. Jag tror den heter Hypnax.

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-2 11:28 (6 år sen)

    Bra artikel och lider själv av grav sömnapné sen barn

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-2 08:32 (6 år sen)

    Hejsan jag öckså ha detta problemn svrt och för rätt mask some passar man ibland funkar det jag hade 5i åbdnings uppehåll man nu ha jag bara 5 ett annat live med det

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-2 08:27 (6 år sen)

    Haft CAPAP i ca två år och fått livet tillbaka. Har grav sömnapné. Alla som har problem måste söka hjälp för att det är av största vikt att få God sömn och vakna pigg.

  • Avatar Tidigare användare 2018-06-6 06:28 (7 år sen)

    Vad är skillnaden mellan bettskena och snarkskena? Mitt problem är att jag sover med sluten mun och har täta andningsuppehåll på 23 sekunder. Har nyligen fått en ny bettskena men när jag sover sluter jag munnen över denna skena och vaknar med täta mellanrum. Skall inte denna bettskena vara så att man inte kan stänga munnen under sömn? MVH Jan P.

  • Avatar Tidigare användare 2018-01-4 20:53 (7 år sen)

    Hej! Jag har en grav sömnapne. Men har svårt att sova med cpap. Vet faktiskt inte vad jag ska göra. Eventuellt har jag blivit erbjuden operation, men har hört att det kanske inte hjälper. Går på en klinik i Stockholm som jagar mig med tider. Har ett arbete på natten inom sjukvården som inte alltid passar deras tider. Blir bara stressad över allt det här. Anneli S

  • Avatar Tidigare användare 2018-01-4 20:16 (7 år sen)

    Hej! Jag har en grav sömnapne. Men har svårt att sova med cpap. Vet faktiskt inte vad jag ska göra. Eventuellt har jag blivit erbjuden operation, men har hört att det kanske inte hjälper. Går på en klinik i Stockholm som jagar mig med tider. Har ett arbete på natten inom sjukvården som inte alltid passar deras tider. Blir bara stressad över allt det här. Anneli S

  • Avatar Tidigare användare 2016-03-21 09:13 (9 år sen)

    Har efter ett antal år med apne fått en Cpap men det hjälper inte ett dugg för min sömn. använder den i alla fall för att få in lite syre i hjärnan. Har nu också fått en liten hjärtinfakrt och det beror naturligt- vis på mina andningstopp, vad gör man?

    har lite övervikt men är inget stort problem tror jag men skall ändå ner 6-8 kg till

  • Avatar Tidigare användare 2016-03-15 17:14 (9 år sen)

    Känner igen det, var i exakt samma situation men "snarkmaskinen" gav mig livet tillbaka


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.