Sömnproblem hos barn under tre år
En stabil och förutsägbar dygnsrytm och fasta ritualer vid läggdags, är en god utgångspunkt, och gäller från att barnet är omkring tre månader gammalt.
Barn genomgår olika utvecklingsfaser under hela uppväxten, och varje barn har också sin egen individuella personlighet och grundläggande sömnmönster. De allra flesta föräldrar är inställda på att barn kan ha olika sömnbehov. Toleransgränsen för vad som uppfattas som normalt varierar dock och många föräldrar kan i perioder uppleva att deras barn har ett sömnmönster som är störande och plågsamt både för föräldrar och barn. Många föräldrar är tveksamma till att låta barnet gråta sig till sömns.
De vanligaste sömnproblemen hos barn under tre år är insomningsproblem då barnet har svårt att lugna ner sig och somna på kvällen, och/eller vaknar flera gånger varje natt och har svårt att somna om.
Vad är ett normalt sömnmönster?
Noll till sex månader
Sömnbehovet är cirka 14–17 timmar per dygn. De flesta har flera sovperioder under dagtid och det kan vara normalt med en till två måltider per natt. Föräldrarna bör försöka att etablera fasta rutiner för barnets sömn från cirka tre månaders ålder.
Sex till tolv månader
Sömnbehovet är nu cirka 14–16 timmar per dygn. Barnet sover fortsättningsvis vanligen ett par gånger under dagens lopp. När barnet har börjat äta flera måltider med fast föda, kan man förvänta sig att det kan sova hela natten utan att få mat.
Ett till tre år
Sömnbehovet har nu minskat till cirka 13–14 timmar per dygn. De flesta sover en gång om dagen och som regel tio till tolv timmar på natten. En del barn vaknar fortsättningsvis på natten.
Etablera regelbundna och goda sovrutiner
En stabil och förutsägbar dygnsrytm och fasta ritualer vid läggdags, är en god utgångspunkt, och gäller från att barnet är omkring tre månader gammalt. Nedtrappning av aktiviteter då läggdags närmar sig, och lugn och ro då man gör sig i ordning för kvällen samt vid måltiden, är viktigt. För några kan ett bad verka sövande, medan andra blir uppspelta. Sjung gärna samma sång varje kväll när barnet ska sova. Det är inte fel att låta barnet vänja sig vid att somna själv. Man kan prova att vagga eller sjunga tills barnet är lugnt och sömnigt, men sedan lämna det att somna av sig självt.
Undvik att barnet blir övertrött, eftersträva att lägga barnet när det börjar visa tecken på trötthet. Övertrötthet gör det svårt att genomföra de fasta rutinerna. Det blir svårare att hantera barnet och det blir uppspelt, vilket kan innebära svårigheter att få det att falla i sömn.
Om barnet är i behov av en nattmåltid bör du ge barnet minsta möjliga uppmärksamhet vid den här måltiden. Undvik att lyfta upp barnet ur sängen om det vaknar på kvällen eller natten.
Att vara konsekvent under en lång tid vid genomförandet av dessa rutiner, har bäst effekt Barn visar ofta tidigt att det har sin egen dygnsrytm och det är viktigt att rutiner så långt som möjligt följer barnets mönster. De flesta experter rekommenderar inte att barnet sover i samma säng som föräldrarna, eller ens ligger i samma säng tills det har somnat. Man är noga med att avråda från samsovning med barn under tre månader eftersom de kan bli för varma, eller komma i kläm och därmed skadas eller få svårt med sin andning.
Åtgärder för att få barnet att sova på kvällen
Det finns en del enkla råd som föräldrar kan använda för att få det lilla barnet att sova. Hos några fungerar sådana åtgärder efter några dagar, hos andra kan det ta några veckor.
- Om barnet sover under dagen kan man försöka förskjuta den här sömnen till lite tidigare på dagen. Sådana förändringar bör dock genomföras med försiktighet, barn som behöver sova om dagen får inte berövas sin naturliga rytm innan de är mogna för det.
- Fasta ritualer och regelbunden läggningstid bidrar till att barnet förstår att det närmar sig läggdags.